latinica  ћирилица
12/10/2019 |  10:06 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Мишић: Повећати плате просвјетним радницима

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је да би повећање плата у просвјети, којег није било читаву деценију, мотивисало запослене у образовању да унаприједе свој статус и да не напуштају Српску.
Ученици - Фото: СРНА
УченициФото: СРНА

Мишићева је навела да је за државу најтежи одлазак радника из сектора образовања и здравства, јер је, како каже, без здраве и образоване нације тешко размишљати о будућности.

Каже да је потребно да се номинално повећају плате просвјетних радника, али и да се утврди повећање плата сваке године, јер таква одлука има и психолошки ефекат да људи схвате да о њима неко размишља.

Она је додала да је сектор образовања највише пута носио и трпио процесе реформи које су требале да створе бољи амбијент на тржишту рада.

"- авез синдиката у посљедња четири мјесеца води је озбиљну кампању да је потребно повећати плате у Републици Српској свим запосленима, а радници у просвјети као важан дио друштва су, наравно, дио те кампање - рекла је она.

Захваљујући тој кампањи, каже Мишићева, носиоци власти у Српској пристали су, између осталог, и на захтјев о повећању плата и сада је на представницима синдиката образовања да се то и спроведе кроз измјене закона о раду, не занемарујући притом колективни уговор, те водећи рачуна да расподјела и повећање плата буде што правичнија.

Члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе регије Добој Божица Глигорић каже да је захваљујући преговорима са Министарством просвјете и културе Српске постигнуто изједначавање платних коефицијената са другим буџетски корисницима.

Мишићева, која је синоћ у Добоју присуствовала свечаности Просвјетно синдикално вече, одржано поводом Свјетског дана учитеља, рекла је да је добојска регија најактивнија у синдикалном раду.

Овој манифестацији присуствовао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске Срђан Тодоровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић и друге званице.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске регије Добој организује већ трећу годину заредом Просвјетно синдикално вече.