latinica  ћирилица
12/10/2019 |  10:24 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Мостар: Премијера представе "Што те нема"

У Народном позоришту Мостар премијерно је изведена представа "Што те нема", рађена поводом великог јубилеја - 100. Шантићевих вечери поезије.
Мостар- представа "Што те нема" -
Мостар- представа "Што те нема"

Представа коју је режирао Ерол Кадић по тексту Маријане Арацки, рађена је у копродукцији Народног позоришта Мостар, Хрватског народног казалишта и Народног позоришта Републике Српске, а извршни продуцент је мостарска Просвјета.

У овој представи први пут је на позоришним даскама постављен дио живота великог пјесника Алексе Шантића, уз слике из његовог живота, као и тадашњег Мостара.

Кадић је навео да је годинама хтио урадити представу у којој ће употријебити севдалинку као музички мотив и да је знао да има добру причу кад је добио текст "Што те нема".

- То је представа у којој ће се и плакати и смијати, севдах драма, пуна бола, патње и љубави и свега о чему је писао Алекса Шантић. Ова представа једноставно је морала бити у Мостару. Све коцкице су се посложиле и представу смо добили за велики јубилеј 100. Шантићевих вечери поезије - рекао је Кадић.

Он каже да је било задовољство радити са глумцима из три театарске куће које су копродуценти представе и да се десила једна посебна енергија.

Предсједник Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић рекла је да је мостарска Просвјета сретна што је овом представом на достојансвен начин обиљежен јубилеј 100. Шантићевих вечери поезије.

Она је навела да представа, осим јаке поруке, са собом носи и додатну вриједност, а то је сарадња умјетника из Мостара, Бањалуке и Београда, као и сарадња три театарске куће из Мостара и Бањалуке.

- Поносни смо што су Шантићеве вечери поезије мјесто сусрета и сарадње. То доказује и ова представа, али и чињеница да је Народно позориште било попуњено до посљедњег мјеста. Исто је и са премијерама у Хрватском народном казалишту Мостар и Народном позоришту Републике Српске - рекла је она.

У представи играју глумци три позоришне куће-Бојан Колопић и Љиљана Чекић из Народног позоришта Српске, Шериф Аљић, Јасмин Крпо, Ајла Хамзић и Ведран Вилогорац из Народног позоришта Мостар, те Иван Скоко из ХНК Мостар.

У представи играју и хармоникаш Елмедин Балавац, те дјеца из Просвјете Аљоша Голо и Алекса Круљ. Сценограф представе је Драгана Пурковић Мацан, а костимограф Ивана Ристић.

Представа "Што не нема" премијерно ће бити изведена у ХНК Мостар у уторак, 15. октобра, а у Народном позоришту Бањалука у петак, 18. октобра.