latinica  ћирилица
12/10/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

Билећа: Сутра скуп због миграната

Мјештани билећких села одржаће сутра састанак у селу Симијова, како би изразили незадовољство због тога што мигранти проваљују у њихове куће, праве штету и узнемиравају становништво, а најављеном скупу присуствоваће и представници полиције.
Билећа- село Симијова - Фото: СРНА
Билећа- село СимијоваФото: СРНА

Ријеч је о мјештанима мјесне заједнице Крстаче и околних села.

Мјештанин Крстача Ђорђе Јефтовић рекао је да су села уз регионални пут Билећа-Љубиње маршрута којом свакодневно пролазе мигранти, те да готово нема куће у овом рејону да мигранти нису провалили у њу једном или неколико пута.

- Више од годину дана мигранти пролазе селима, упадали су у куће, нападали становништво, куће палили, свашта се дешавало. Због тога смо се одлучили да се у недјељу окупимо у селу Симијова, позвали смо полицију, припаднике Граничне полиције и локалну власт на састанак да би ставили у заштиту становништво ове мјесне заједнице - каже Јефтовић.

Он је додао да су мигранти провалили чак и у мјесну канцеларију матичара у селу Крстаче, али, срећом, нису уништили матичне књиге.

Раде Вујовић, који живи у Билећи, а поријеклом је из села Крстаче, рекао је да су мигранти до сада неколико пута обијали његову сеоску кућу, која није настањена, а прије десетак дана су изазвали пожар на доњем спрату, па су ватрогасци морали да интервенишу.

Вујовићев комшија Чедомир Самарџић такође је био на мети миграната који су и његову кућу више пута обили и иза себе оставили неред.

Из Полицијске станице Билећа је потврђено да су мјештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и да су проваљивали у напуштене куће, те да су више пута до сада излазили на терен тим поводом.

Полиција је обавијештена о састанку са становништвом билећких села и присуствоваће скупу.