latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:02 | Аутор: СРНА

Чврсти аргументи Београда против пријема Приштине

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да Србија има чврсте полицијске, правне и политичке аргументе који недвосмислено потврђују да тзв. Косово не може бити примљено у Интерпол.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић, који ће идуће седмице предводити делегацију Србије на 88. Генералној скупштини Интерпола у Сантјагу у Чилеу, написао је на свом Твитер налогу да лажној држави Косово нема мјеста у Интерполу, пренијели су београдски медији.

Дио српске делегације већ се налази у Чилеу, гдје ће им се ускоро придружити и Стефановић у борби да спријечи тзв. Косово да буде примљено у чланство у Интерполу.

Државни секретар МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић састала у Чилеу с амбасадорима више земаља како би им предочила аргументе Србије који недвосмислено указују зашто тзв. Косово не може постати члан Интерпола.

- Да ли Интерпол преузима надлежности Савјета безбједности УН? То је неприхватљиво. Зато гласајте против кршења међународног права, Резолуције 1244 и против политизације и рушења угледа Интерпола, као професионалне полицијске организације - нагласила је Ивковићева.

Она је амбасадорима у Сантјагу поручила да Генерални секретаријат Интерпола, самим стављањем овог питања у агенду дневног реда Генералне скупштине, крши Повељу УН и Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, чему се Србија снажно противила, саопштено је из МУП-а Србије.

Ивковићева је истакла да то никако нису смјели да ураде имајући у виду да Интерпол има статус посматрача у УН, па самим тим мора поштовати све одлуке ове међународне институције, те подсјетила да само чланице УН или посматрачи, што тзв. Косово није, могу бити чланице Интерпола.

Она је позвала амбасадоре да њихове земље буду на страни међународног права и правде, као и да спријече политизацију Интерпола, те да приликом одлучивања о захтјеву тзв. Косова за пријем, морају поступати у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Чиле, који не признаје независност Косова, у посљедњем тренутку је одобрио присуство косовској делегацији на Генералној скупштини Интерпола.