latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:34 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Сајам женског предузетништва у Тврдимићима

На излетишту у Тврдимићима данас је четрдесетак жена са подручја града Источно Сарајево учествовало на Сајму женског предузетништва на којем су изложиле своје производе.
Сајам женског предузетништва, Тврдимићи - Фото: СРНА
Сајам женског предузетништва, ТврдимићиФото: СРНА

Удружење грађана "ЖИР" представило је ручно рађен приглавак с циљем заштите сарајевско-романијске шаре на листи нематеријалне баштине Унеска.

- Надамо се да ћемо на овај начин успјети да ручно рађени радови жена добију валоризацију и да на прави начин буду употријебљени у промотивне и туристичке сврхе Републике Српске - рекла је Срни портпарол Удружења Сњежана Росуљаш.

Ксенија Ћосић навела је да недавно основано самостално удружење са Пала, које она представља, први пут има прилику да представи производе из кућне радиности, као што су ликери, кафа и декоративне флаше.

Члан Удружења грађана "Пробуди се" из Војковића Соња Мићић израђује накит од текућег стакла за који, каже, постоји заинтересованост. На штанду овог удружења изложене су и умјетничке слике његових чланица.

Александра Поповић-Рудаклијевић изложила је сушене гљиве које из хобија скупља њен супругом по околним планинама.

- Најчешће скупљамо вргањ, лисичарке и рујнице, а има и мање познатих јестивих врста попут пухара. Ми их сушимо и продајемо. Што се тиче пласмана, гљиву узима онај ко воли њен специфичан мирис, а ко је не воли, тај треба тек да је открије - рекла је Рудаклијевићева.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Општини Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић рекао је Срни да на Сајму учествује 24 излагача са различитим производима, а намјера општине је да у програму за подстицаје уведе мјеру која би помогла удружењима жена да региструју свој бизнис.

Он је навео да су сајам и радионица о предузетништву, на којој су учеснице претходно учествовале, одржани у склопу пројекта изградње излетишта Тврдимићи, укупне вриједности 130.000 КМ.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац истакла је немјерљив допринос општине Источно Ново Сарајево која је, послије Бањалуке и Требиња, организовала овакав сајам на подручју сарајевско-романијске регије.

Она је подсјетила је на Стратегију развоја женског предузетништва за период 2019-2013, који је донио парламент Српске, а Влада ће издвојити 4,5 милиона КМ.

Стратегија, између осталог, подразумијева олакшице за жену предузетницу, као што су приступ фондовима, помоћ при писању пројеката, припреме сајмова и конференција, као и помоћ приступним фондовима и разним кредитним линијама, појаснила је Кулашинац.