latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:42 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

У Сарајеву обновљена капела Видовданских хероја

Обновљена Капела видовданских хероја на гробљу Светих арханђела Михајла и Гаврила данас је и освештана. Уз саслужење свештенства у капели је служена света архијерејска литургија коју је предводио митрополит дабробосански Хризостом. Прије двије године капела је враћена у посјед СПЦ, а за њену обнову средства је уложила и Влада Кантона Сарајево. У граду на Миљацки на улогу Гаврила Принципа и Младобосанаца ипак се и даље гледа двојако.

Спомен капелу подигли су сарајевски Срби 1939. Земни остаци 11 припадника Младе Босне сахрањени су у крипти испод олтара, а попут чувара над њима бдију споменици стари више вијекова, измјештени са старог православног гробља на Марин Двору, узидани у зидове храма.

- Уградњом надгробних споменика у зидове капеле она је постала и спомен капела старих сарајевских Срба. Она је духовна и молитвена повезница из најстаријих времена са видовданским херојима, све до данас са нама - истакао је Хризостом митрополит дабробосански.

Деценијска девастација капеле, али и улоге Принципа и Младобосанаца обиљежиће и ова времена, поручује деведесетогодишњак Славко Настић.

- То су млади људи који су вјеровали у то да се човјек мора борити за слободу и бољи живот. Капела је била оскрнављена и запуштена - напомиње Настић, а на његове ријечи надовезује се и Слободанка Окић:

 -Драго ми је. Требало је то давно учинити да се сачува гробље и капела - поручује Слободнка.

Скрнављење капеле током деведесетих година прошлог вијека није могло затријети чињеницу да испод мермерне плоче, почивају личности свјетске историје, Гаврило Принцип и још десеторица припадника Младе Босне, поморена у аустроугарским казаматима.