latinica  ћирилица
12/10/2019 |  15:50 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Да ли је СМ у техничком мандату надлежан да бира новог директора СИПА?

Интервјуе с кандидатима за новог директора СИПА Независни одбор Парламента БиХ обавиће 21. октобра, након чега би на приједлог министра безбједности Драгана Мектића, Савјет министара требало да именује новог директора Агенције. Правна струка поручује - Савјет министара је у техничком мандату и нема легитимно право да доноси овако важне одлуке.

Без сагласности о избору новог директора ОБЕ неће бити изабран ни нови директор СИПА, сматра Душанка Мајкић делегат у Дому народа БиХ.

Задатак Независног одбора Парламента БиХ је да проводи комплетну процедуру - од контроле пријава па до интервјуа, на основу чега саставља ранг листу успјешних кандидата и доставља је министру безбједности БиХ, на чији приједлог Савјет министара БиХ и именује директора.

Међу кандидатима је и актуелни директор СИПА Перица Станић, којем четворогодишњи мандат истиче 5. новембра ове године.

Станић је на ту функцију дошао као фаворит СДС-а, односно Драгана Мектића.

Да ли ће тако бити и овај пут, делегат у Дому народа Душанка Мајкић неће да лицитира, али сматра да од избора неће бити ништа све док се не формира нови Савјет министара.

- Не знам како тамо ствари стоје, је ли то значи да Драган Мектић има једног кандидата, а СДС другог, не знам стварно и не бих жељела да улазим у њихове партијске односе али не вјерујем да ће доћи до избора директора Агенције док се не ријеши питање Савјета министара док се не изабере то тијело - рекла је Мајкићева.

Поред Станића, међу кандидатима су и Дарко Ћулум, актуелни директор Полиције Републике Српске, Горан Зубац, бивши директор СИПА и Жарко Лакета, бивши начелник ЦЈБ Требиње.

Избор директора СИПА је врло важна одлука коју не смије доносити Савјет министара БиХ који више од годину дана ради у техничком мандату. Он није уставно-правна категорија, истиче професор Уставног права Синиша Каран.

- Дакле, неко је други на изборима добио легитимитет да доноси одлуке, а само до преласка власти технички мандат служи да колоквијалн, одржава систем. У том смислу посмастрамо и избор директора СИПА, који је такође једно од важних питања. Нажалост у протеклих годину дана овај Савјет министара је донио много важних одлука, а за које му народ није дао право да их доносе - нагласио је Каран.

Тако би требало да буде - али у стварности БиХ, ријечи легитимитет и изабрани вољом народа имају неко сасвим друго значење.

Мајкићева каже да у безбједносном сектору постоје проблеми о којима се не говори јавно. Вјерује да до избора новог директора СИПА неће доћи, све док се не ријеши питање избора новог директора Обавјештајно безбједносне агенције.

- Мислим да у овом моменту највећи је проблем што 19. наредног мјесеца истиче мандат директору ОБЕ и да Бошњаци знајући какав је став Срба према том избору, настоје да те двије позиције увежу и истовремено раде по принципу "ако ви нећете гласати овдје, онда ни ми нећемо гласати ондје" - додала је Мајкићева.

За нашу телевизију кандидат Дарко Ћулум, актуелни директор Полиције Републике Српске, рекао је да је од Независног одбора Парламента БиХ добио позив да дође на интервју 21. октобра у 17 часова. Ћулум вјерује да ће Одбор професионално одрадити посао.