latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:00 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Заједничке институције: У четири године исплаћено више од шест милиона марака

Милиони марака пореских обвезника које у БиХ још нико није успио да зброји, сваке календарске године, путем накнада заврше у џеповима чланова разних Управних и надзорних одбора, Комисија, Савјета, интерресорних радних група. За четири мандатске године по том основу, само из бх. буџета исплаћено је више од 6 милиона. Тренд је настављен и ове године у којој бх. парламент не засједа, а Савјет министара збраја неславну статистику са више отказаних него одржаних сједница.

"А од кума чланство у Управном одбору"! И није без разлога, благо модификовани стари свадбарски поклич, све дубље укоријењен у свакодневици. Јер чланство у одборима и другим бх. радним тијелима, углавном је резервисано за династијски увезане и чврсто већ уземљене на "издашни" државни буџет. Мјесечна апанажа им константа, без обзира да ли тијела чији су чланови, засједала једном мјесечно или једном годишње. Рекордан износ "плате на плату" из бх. буџета, исплаћен је 2015. године када су накнаде премашиле 2.300.000 КМ. А онда је бх власт направила "историјски искорак". Измијенила је закон о платама и ограничила појединачне мјесечне накнаде на износ основице за обрачун плата од 475 марака. И то само под условом да се сједнице радних тијела одржавају изван 8-очасовног радног времена. И напрасно је, између осталих, унутрашњост зграда на Маријин двору оживјела и послије 17 часова. Но кратко је трајало па су се бх "радише" вратиле колотечини – "засједали”"су у току радног времена и уз редовну плату праћену свим принадлежностима, грабили и накнаде за чланство.

- Зашто бисте ви некоме ко сједи на истакнутој функцији у тој администрацији на нивоу биХ, уз пут речено од осам предвиђених сати ако ради 2 и по – то је моје искуство, можете ме стрељати одма, још добијао надокнаду за присуство неким састанцима, дај Боже да погледа уопште материјал!? - каже Жарко Папић, директор независног бироа за хуманитарна питања.

Рекордери по додатној заради 2015. године били су "експерти" Управног одбора Управе за индиректно опорезивање – Исмет Суљендић и Шефика Хафизовић. Чак и кад није било сједница одбора мјесечно су "убирали" по енормних 3.200 марака или 38.400 годишње. Незадовољни драстичним смањењем накнаде, експертски су пресавили табак. Но док судски процес траје не одричу се ни чланства нити накнаде од, за њих ваљда мизерних, 475 марака. Њихови насљедници - годишњи рекордери – махом помоћници министара и савјетници из свих народа. Међу њима и помоћник министра цивилних послова Сувад Џафић. Свестрани СДА-ов полетарац био је експерт Адила Османовића прво за спорт, сада за науку и културу, а истовремено и за минско-експлозивна средства, као предсједавајући Комисије за деминирање. Ништа мање "вриједна и свестрана"ни савјетница Дениса Звиздића – Ђанела Зећо. По узору ваљда на шефа и она дупле функције обавља и дуплу плату прима. И стотине дургих који су наплатили мање од 5.700 марака. 

- Ако сте помоћник министра па вас негдје изаберу још у неки Управни одбор то би требало разумјети као додатну обавезу коју ви покривате или обавезни сте да је покривате обзиром на прву функцију коју обављате - додаје Жарко Папић.

Но "деспоти" са Маријин двора, не разумију. За четири године, по основу разних накнада, потрошили су више од 6.300.000 КМ. Само министарство правде са својим комисијама, а има их 7 сталних, за четири године, више од 1.400.000 КМ. Па онда у расипништву свеприсутна Парламентарна скупштина скоро милион. У врху листе Институт за нестала лица, Агенције за лијекове, за безбједност хране, државну службу, за осигурање....Па чак и Агенција за промоцију страних инвестиција са око 200.000 КМ.

Истине ради, још више народних пара троше бх институције које се финансирају из тзв. властитих извора, попут Централне банке, Агенције за банкарство, Спољнотрговинске коморе, Службеног гласника БиХ....све "заштићена врста" која јавности чак ни рачуне не полаже! Док ешалони обесправљених протестују и по контејнерима преврћу!