latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:14 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Одлазећи Савјет министара: Сваке седмице неколико нових конкурса

Институције БиХ и поред тога што функционишу на Одлукама о привременом финансирању троше више новца на плате запослених него у истом периоду прошле године. Тај податак из Извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за првих шест мјесеци ове године, потврђује да је одлазећи сазив Савјета министара запослио стотине нових службеника и поред Мораторијума на запошљавање.

Ново запошљавање у институцијама БиХ шкакљива је и непожељна тема за за предсједавјућег Савјета министара у техничком мандату, Дениса Звиздића.

- Ми смо донијели одлуке да нема новог запошљавања. Није било новог запошљавања - кратко је изјавио Звиздић.

Таман када смо повјеровали у његове ријечи, Звиздић је дементовао самог себе и казао да је било запошљавања у актуелном мандату Савјета министара.

- Осим у изузетним ситуацијама, на занављањима радних мјеста, гдје су људи прешли на друге послове, отишли у пензију или умрли - додао је Звиздић.

Недовољно јасно? Пружимо Звиздићу шансу да поново објасни има ли или не пријема новозапослених у заједничким институцијама.

- Прије неколико мјесеци Уред за странце рекао је да има потребу за 17 инспектора или ИДЕА којој је отишло седам ИТ инжињера, ми смо одобрили. Мислим да је број новозапослених у овом мандату мањи од 200 људи - навео је предсједавајужи Савјета министара БиХ у техничком мандату.

Коначно, након много муке, Звиздић је признао и потврдио јавну тајну у заједничким институцијама БиХ, да је Мораторијум на запошљавање "мртво! слово на папиру и да одлазећи сазив Савјета министар користи сваку прилику да удоми страначке кадрове у министарства, агенције, мултиприцирајући број стручних сарадника, секретара, руководилаца, помоћника.

- Институције БиХ нису социјалне установе и оне морају да одговарају потребама два ентитета и три народа. Наравно у Сарајеву не желе да науче ту лекцију, они мисле да што више напуне те органе који ће тамо да примају плате, да ће се више јачати значај институција. Мислим да се овако подрива повјерење у заједничке институције - нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Податак из Извјештаја о извршењу буџета БиХ за првих шест мјесеци у парампарчад је разбио илузију да актуелна бх. власт не гомила бх администрацију.

Напротив, више од седам милиона КМ потрошено је више на плате у првој половини године у односу на исти период лани.

Више новца за плате мањим дијелом је због повећања примања полицијских службеника, а највећим због пријема нових радника.

- Када смо говорили да се запошљавају масовно, рекли су нам да није тачно. А сада када видимо финансијске ефекте онда се зна. Готово је немогуће да се прекриши обим који је предвиђен прошлогодишњим финансирањем, за то неко треба кривично да одговара - категоричан је српски члан Предсједништва БиХ.

И АДС БиХ је потврдила да је само у периоду од 31. марта 2015. до 01. априла 2018. запослено 319 службеника у институције БиХ.

Ако том броју додамо новозапослене граничаре, полицијске службенике, долазимо до армије од преко 23.000 запослених у бх. институцијама.

- Није логично запошљавати нове људе на крају мандата, односно то би требало радити на почетку када се пројектују неке будуће активности, а не на крају. Тако да јесте повећан број односно нова запошљавања у одређеним министарствима пред крај мандата - навела је Ана Лучић, портпарол ЦЦИ.

На страници АДС БиХ сваке седмице отвори се неколико конкурса, у поступку их је најмање 30.

Гдје су и постоје ли границе запошљавања у заједничким институцијама или ћемо како се шаљиво говори сви до једног радити на Маријин Двору како би ојачали БиХ.