latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:31 | Аутор: СРНА

Помпео: Покушавамо да убиједимо Турску да прекине војну операцију

Амерички државни секретар Мајкл Помпео рекао је да Вашингтон користи сва економска и дипломатска средства да убиједи Турску да прекине са војном операцијом на сјеверу Сирије.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

САД покушавају да докажу Турској да је лоша идеја упад у Сирију и угрожавање живота курдског народа, али и осталих у региону - хришћана и других етничких и вјерских мањина.

- Тим Стејт департмента ради на терену у покушају да убиједи предсједника Турске Тајипа Ердогана да инвазија није одговарајући пут - рекао је Помпео за лист "Тенесијан".

Одговарајући на питање зашто су САД повукле своје војнике из Сирије, Помпео је рекао да је то заслуга Турске, која је упутила огромне снаге преко границе у Сирију.

Он каже да је 6. октобра навече било јасно да Ердоган "ступа у акцију" у Сирији.

- Ми смо тамо имали мање од 60 људи. Они нису могли да остану тамо безбједни. Управо зато је предсједник Доналд Трамп наредио да се они повуку око 30 километара ван тог простора - рекао је Помпео.

Он је навео да су САД дуго времена сарађивале са Курдима не само у Сирији, већ на цијелом Блиском истоку.

- Они су нам били добри партнери у свим мјестима и увјерен сам да ће администрација наставити да подржава те људе који су се показали као добри пријатељи Америке - рекао је Помпео.

Он је додао да курдски народ и руководство Турске треба да схвате Америка не сматра да је оно што је урадио Ердоган исправно. "То није у реду и мора да престане", рекао је Помпео.

Анкара је 9. октобра покренула војну офанзиву против Курда на сјеверу Сирије.