latinica  ћирилица
12/10/2019 |  18:00 | Аутор: СРНА

Линта: У Хрватској нема спремности за суочавање са усташком прошлошћу

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да нови србомрзачки графити у Румину код Сиња и у Сплиту потврђују неспорну чињеницу да у Хрватској нема спремности за суочавање са усташком прошлошћу и да ће усташке снаге све јаче да раде на рехабилитацији НДХ.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је подсјетио да се у Сплиту и широм Хрватске редовно појављују усташки симболи као што су слово "У", "За дом спремни", усташка шаховница са почетним бијелим пољем и поруке бијесне мржње "Србе на врбе", "Убиј Србина", "Мрзим школу и Србе", "Максови месари", "Ој Хрватска мати Србе ћемо клати" и многе друге.

- У читавој Хрватској постоје на десетине хиљада усташких симбола и порука мржње према Србима и свему што је српско. Јасно је да надлежне инситуције не чине ништа да се казне организатори и починиоци наведених србомрзачких појава -  истакао је Линта.

Према његовим ријечима, у Хрватској ће и наредних година усташке снаге све јаче и безобзирније да раде на потпуној рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ због чега ће се наставити са исписивањем на хиљаде усташких графита и порука мржње према тамошњим преосталим Србима.

Линта је нагласио да ће Хрватска још дуго година бити држава у којој влада атмосфера мржње и нетрпељивости према Србима и држава у којој Срби не могу да остваре основна људска и национална права, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- С друге стране, западни центри моћи и даље ће ћутати на све што се дешава у Хрватској из геополитчких разлога. Због тога је потребно да Министарство спољних послова ради редовне извјештаје о стању људских права Срба у Хрватској и другим државама региона и да их шаље на што више адреса у међународној заједници - навео је Линта.