latinica  ћирилица
13/10/2019 |  08:36 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Београд: Скупштина Интерпарламентарне уније

У Београду почиње 141. скупштина Интерпарламентарне уније /ИПУ/, која ће окупити више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из цијелог свијета.
Скупштина Интерпарламентарне уније у Београду - Фото: илустрација
Скупштина Интерпарламентарне уније у БеоградуФото: илустрација

Засједање ће у 19.30 часова у Центру "Сава" свечано отворити предсједник Србије Александар Вучић, а генерална дебата почеће сутра избором предсједника српског парламента Маје Гојковић за предсједавајућу 141. скупштине ИПУ.

Скупштина Србије биће домаћин око 140 земаља, више од 70 предсједника парламената, што је један од рекорда за ИПУ, као и 40 потпредсједника и више од 700 посланика, од којих су 30 одсто жене и 17 одсто посланика животне доби испод 45 година.

Парламентарци ће дискутовати и о родној равноправности, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите.

Засједање ће бити завршено доношењем београдске декларације, саопштено је из Скупштине Србије.

Ово засједање биће одржано на 130 година од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од њеног формирања 1889. године.

Београд ће послије 56 година поново бити домаћин годишњег засједања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.

Засједање ИПУ у Београду уједно је прво засједање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је посљедње засједање у европској држави одржано 1999. године у Њемачкој.

Током тог засједања ће бити обиљежено неколико јубилеја - 30 година усвајања Конвенције УН о правима дјетета, када ће бит промовисан регионални амбасадор Уницефа, 70 годинаод усвајања Женевске конвенције, као и 40 година од усвајања Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације против жена.

ИПУ, која има 179 чланица, у уторак, 15. октобра, прославиће Међународни дан демократије.

Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представља дио свјетске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свијету.

Међународни дан демократије такође је прилика да се предузму активности за јачање слогана Уније - За демократију. За свакога.

ИПУ је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију.

Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.