latinica  ћирилица
13/10/2019 |  08:47 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Крајем октобра Народна скупштина о декларацији СДА

Српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик изјавио је да ће крајем октобра бити заказана сједница Народне скупштине Републике Српске о декларацији СДА, коју сматра само врхом нечега што је високи представник годинама радио, охрабривао и што је његов коначни циљ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да ће све то, од декларације СДА и онога што је радила међународна заједница, бити обухваћено закључцима Народне скупштине који ће се базирати на Уставу и Дејтону.

- До сада нисмо имали окупљен тим као што имамо овај пут који ради на припреми материјала и докумената који неће бити само одговор на декларацију СДА... Нема никаквог босанског иднетитета, а једина република која овде може да постоји јесте Република Српска - рекао је Додик за лист Политика.

Он је поручио да све што је високи представник радио не може да опстане и да буде легализовано, јер је рађено мимо прописа и Дејтонског споразума.

Додик је истакао да је базична ствар да се не допусти да се заборави да су такозвана бонска овлаштења потпуна подвала и превара, да нису заснована на праву, али да је на бази њих, кроз интервенције високог представника и путем наметања рјешења, промијењен политички систем у БиХ.

- Одбацићемо такву праксу и сама бонска овлаштења, те о томе затражити дијалог са Федерацијом БиХ, то јест о свим питањима које је наметнуо високи представник. А то значи од војске, индиректних пореза и друго - објаснио је Додик.

Бошњаци, како претпоставља, неће прихватити разговор, будући да су та овлаштења приграбили и мисле како је то дефинитивно, што, истиче, није.

- Ако не буду хтјели разговарати, ми ћемо након што се одбије дијалог да се ствари у БиХ приведу Уставу БиХ имати легално право да изађемо из пројеката које је наметнуо високи представник. Босна коју они гурају је подвала Србима и Хрватима - напоменуо је Додик.

Додик сматра и да нема ништа од прича да ће за мјесец дана бити формирана власт на ниову БиХ, те истиче да ће с истеком године бити изгубљен велики број пројеката и да све то говори о једној потпуно бесмисленој земљи.

Он је рекао да је изборни резултат једини услов који треба поштовати, али да у Сарајеву имају скривене намјере јер су унапред знали да је немогуће да инсистирају на питању о НАТО-у с обзиром на то, да из Републике Српске нико неће прекршити Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности.

- Истрајавати на томе значи гурати БиХ у тоталну блокаду. Година дана без Савјета министара свједочи и о томе да БиХ, заправо, није ни потребна јер евидентно може да се живи без тога. Република Српска је формирала своју власт. Немам више ни вољу ни жељу, нити моји људи инсистирају, да се формира власт - изјавио је Додик за Политику.

Он је поновио да је питање о НАТО измишљено да Сарајево не би добило партнере из Српске и да таквим понашањем покушавају направити стање у коме би било нормално да они који су добили легитимитет на изборима не треба да уђу у власт, а они који су изгубили изборе могу и даље да раде.

Говорећи о триплатерилном састанку на коме су, осим њега, били предсједник Турске Тајип Реџеп Ердоган, предсједник Србије Александар Вучић и друга два члана Предсједништва, Додик каже да је помало иритантно када из Сарајева на таквим скуповима причају како је све лијепо у БиХ, па је морао да објасни како већ годину дана нема власт.

Према његовим ријечима, Ердоган је тада рекао да формирају власт, па да се баве другим питањима, а хрватски и бошњачки члан Предсједништва су рекли како се прво морају прихватити постављени услови.

Додик је истакао да им је јасно стављено до знања да условњавање неће проћи, те напоменуо како условљавања нико не испоставља ни из Републике Српске, а и те како би за то имали разлога.

- Али, треба напокон да буде јасно, нећемо ући у НАТО, нити ћемо дозволити да се крећемо ка тој алијанси, али можемо сарађивати - објаснио је он.

Додик сматра да земља попут БиХ може успјешно да живи само уз уважавање партнерства и консензуса, али да су политике, које долазе из Сарајева, потпуно опречне тим начелима, те додао како не зна зашто Босну још покушавају да очувају.

- Бошњацима се, очито, свиђају политике које за сараднике узимају поданике, јер су им партнери сувишни - рекао је Додик.

Очувати исте стандарде за идентична рјешења за Космет и Српску

Додик је истакао важност очивања истих стандарада за идентична рјешења за Косово и Метохију и Републику Српску. Каже да ће међународним представницима, када дођу у Републику Српску да нешто кажу на захтјеве о очувању идентитета и одбрани права, бити јасно поручено да су пропустули да реагују на Косову и Метохији.

Поновио је да је Косово и Метохија важно питање не само због косовског мита, него и због кулминације неправде и примјене различитих стандарда, те подсјетио како се тамо дозвољава независна држава, док се Србима у Српској поручује да ћуте.

Оцијенио је како је предсједник Србије Александар Вучић себи направио проблем, јер је вратио питање, које је словило као завршено у политичком и јавном мњењу Београда и Србије, тражећи да се Србија врати као фактор преговора.

- Ми ћемо пратити Србију, а у Србији треба ојачати позицију преговарача, који ће, потпуно сам увјерен, заштити српске државне и националне интересе - рекао је Додик.

Додик је рекао и да му побједник на косовским изборима лидер Самоопредјељења Аљбин Курти, који каже да му је циљ да се уједини са Албанијом, неће бити примјер, али је истакао како треба примијетити позицију свијета који покушава да "пегла ствари".

Он је подсјетио да се сада и из Брисела чују гласови да признања Косова нема без Русије и Кине, те да сматра да се конфигурација односа у свијету промијенила и да моћ Америке није као прије 15 година, мада нико није луд да мисли да и даље није снажна.

О именовању двојице америчких представника /Метјуа Палмера за америчког изасланика за западни Балкан и Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштини/, Додик је рекао да је то код њега изазвало неку врсту конфузије.

- Сарајево воли Палмера, кажу како ће он сада да се бави ситуацијом у БиХ. Може да се бави чиме хоће, али базичне ствари не може нико да промијени. Палмер је већ рекао да Дејтонски споразум није Свето писмо, а наше позиције су да тај споразум треба поштовати, док се два ентитета и три народа не договоре - каже Додик.

На константацију да је могуће да овим ставовима изазива бијес у неким западним круговима, Додик је рекао да га не узнемирава то што су неки љути због тога.

- И ми смо љути, јер нам 20 година намећу рјешењеа која су противна нашим националним интересима. Поштујемо све који овдје дођу, али и они треба да поштују наш став - рекао је Додик.

Он је нагласио како се не сукобљава са Америком о било ком питању.

- Али, када дођете овдје, гдје ми живимо, и говорите ми шта да радимо, треба да научите да чујете и одречан одговор и да га уважите -, додао је Додик.

Када је ријеч о НАТО-у, Додик је поновио да ће Република Српска пристати на Акциони план за чланство у НАТО и ући у НАТО када то учини и Србија, те подсјетио да је Алијанса бомбардовала Србе у Републици Српској и да неће да буду мимо Србије.