latinica  ћирилица
13/10/2019 |  09:55 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Маринковић: Курти се спремао за рат против Србије још 1991.

Лидер покрета Смоопрједељење Аљбин Курти који је и кандидат за премијера тзв. Косова није крио 1999. године колико мрзи Србе, а говорио је да се за рат против Србије спремао још од 1991. године, изјавила је судија Даница Маринковић, која је у то вријеме саслушавала Куртија.
Даница Маринковић на свједочењу у Хагу -
Даница Маринковић на свједочењу у Хагу

- Аљбин Курти није стигао да окрвави руке, јер је на вреијме ухапшен. Да није, вјероватно би успио да организује мрежу гериле међу Албанцима у Приштини током рата 1999. године - навела је Маринковићева која је у вријеме када је била судија Окружног суда у Приштини саслушавала Куртија и водила истраге.

Она је истакла да јој је Курти током саслушања 2000. године на беспрекорном српском издиктирао сва мјеста на Косову и Метохији гдје се у име штаба ОВК, као преводилац и савјетник Адема Демаћија, "оца" ОВК, сретао с представницима међународне заједнице.

- Он је тврдио да је контакт са терористима ОВК прекинуо 1999. послије Рамбујеа, незадовољан "меким" приступом Запада према Србији - испричала је Маринковићева.

Она је напоменуо да ту изјаву Куртија не треба узимати здраво за готово, јер је било јасно да је, када је ухапшен 1999. године, покушао да успостави албански герилску мрежу у градовима на Косову и Метохији.