latinica  ћирилица
13/10/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Циљ - развој тржишта добровољног пензијског осигурања

Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима садржани су у потреби да се поред постојеће законске могућности појединачног учлањења запослених лица у добровољни пензијски фонд, створе правне претпоставке за њихово колективно укључивање, речено је у Министарству финансија Републике Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Према предложеном рјешењу, организатор пензијског плана закључује уговор са друштвом за управљање добровољним пензијским фондом којим се обавезује да ће за чланове плана, искључиво из сопствених средстава, вршити уплате пензијских доприноса на њихове индивидуалне рачуне.

Предложено рјешење дозвољено је само под условом спремности послодавца да властитим средствима финансира пензијске доприносе својих запослених, не условљавајући такве доприносе додатним уплатама на терет запосленог, истакли су у ресорном министарству.

У случају колективног приступања пензијском фонду, навели су у Министарству финансија Српске, принцип добровољности остварује се кроз право несагласног лица да се, на властити захтјев, искључи из пензијског плана.

Циљ ове измјене Закона је даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње, кроз афирмисање послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план, а које треба да омогући додатне пензије путем сигурне дугорочне штедње у пензијским фондовима, као и да подстакне даљи развој финансијског тржишта, а тиме и привреде у цјелини, нагласили су у Министарству финансија.

На овај начин, Влада Републике Српске је изразила снажно опредјељење за развој овог облика дугорочне намјенске штедње за пензијску доб, а што треба да допринесе подизању свијести појединаца о потреби и значају штедње, ради обезбјеђења додатне сигурности у старости.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима Влада је усвојила на сједници одржаној 26. септембра, а налази се у материјалима за 7. редовно засједање Народне скупштине Републике Српске, која је заказана за 22. октобар.