latinica  ћирилица
13/10/2019 |  10:49 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Од 1. новембра још два лијека на листи

Два нова лијека "бупренорфин" и "прасугрел" од 1. новембра биће уврштени на листу лијекова у Републици Српској који се издају на рецепт, од којих се један користи у терапији умјереног до јаког бола, као што је канцерогени, а други спречава стварање тромба код пацијената са акутним коронарним синдромом, најављено је из ФЗО Српске.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Ријеч је о два потпуно нова лијека које до сада Фонд здравственог осигурања Републике Српске није финансирао.

На листу А од 1. новембра биће уврштен нови лијек у три дозна облика генеричког назива "бупренорфин", у облику трансдермални фластер за лијечење умјереног до јаког бола, као што је канцерогени, тешки неуропатски, болни поремећај оптичког нерва.

Из Фонда наводе да би овај лијек требало да значајно унаприједи квалитет живота обољелих, а увршатавњем на листу А представља и значајну финансијску олакшицу за осигуранике којима буде препоручен, јер су га раније сами куповали, а сада ће само платити партиципацију, уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе.

Овај лијек ће, како напомињу из Фонда, за осигуранике обољеле од малигних болести у потпуности бити доступан о трошку Фонда, јер је ријеч о категорији осигураних лица ослобођених плаћања партиципације за основну болест и њених комликација.

На листу Б биће уврштен лијек са два дозна облика генеричког назива "прасугрел" у облику филм - таблета, који се користи против стварања тромба код пацијената са акутним коронарним синдромом за којег су досадашње клиничке студије доказале да дјелује знатно брже и има много јачи ефекат у лијечењу болести.

Овај лијек је уврштен на листу Б, гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике – без изузетка.

- Ријеч је о савременијим лијековима који су у досадашњој клиничкој пракси показали боље ефекте лијечења, што је још један показатељ да Фонд интезивно прати свјетске терапијске смјернице да би у здравствени систем уводио лијекове новије генерације у складу са финансијским могућностима - појашавају у Фонду.

Уврштавањем ова два нова лијека, Фонд поручује да наставља са праксом унапређења квалитета здравствене заштите, посебно у смислу доступности савременијих лијекова који значајно утиче на бољи квалитет живота обољелих.

Фонд подсјећа да је ове године почео да финансира седам нових лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипла склерозе, леукемије, карцинома плућа, дојке, мокраћног мјехура, те хепатитиса Ц.

Из Фонда најављују наставак ове праксе, јер им је циљ да константо унапређују здравствену заштиту, без обзира што, како истичу, многима уплата доприноса од којих се финансира цијели здравствени систем, па и сами лијекови, није приоритет.

У саопштењу Фонд наглашава да је и са ограниченим приходима, које су посљедица нередовне уплате доприноса, успио да задржи постојећи обим права и да уводи терапије које имају и развијеније земље, што само указује на озбиљан приступ у пословању у којем централно мјесто заузима осигураник.

- Зато апелујемо да сви заједно радимо на јачању свијести о важности уплате дорпиноса за здравствено осигурање од којих се финансира здравствени систем, те да нас подрже у борби за додатне изворе финансирање од производа који су штетни по здравље, јер је то једини гарант дугорочне финансијске одрживости здравстевног система и постојећег обима права из здравственог осигурања - истичу из Фонда.