latinica  ћирилица
13/10/2019 |  11:03 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Џихадисти бјеже из затвора, Курди поручују да је ИД оживјела (ВИДЕО)

Након турских напада на Сирију, чланови породица бораца Исламске државе у кампу ел-Хол на сјевероистоку земље покушавају да побјегну, јавља Си-Ен-Ен.

Курдске Сиријске демократске снаге (СДФ) наводе да је напад Турске на сјеверу Сирије оживио Исламску државу и позивају савезничке земље које су помогле у борби против џихадиста да затворе свој ваздушни простор за турске ратне авионе.

У Ел-Холу тренутно живи око 70.000 људи, углавном чланова породица бораца Исламске државе, а снимци који се појављују показују хаотично стање у кампу под управом курдских снага.

Командант курдских Сиријских демократских снага Мерван Камисло рекао је да је у кампу дошло до "непослушности цивила" и да затвореници покушавају да нападну чуваре.

До немира је дошло након упозорења СДФ-а, главног америчког партнера у борби против Исламске државе, да ће војни напади Турске на сјевероисточној граници Сирије отежати контролу терориста у затворима и чланова њихових породица у камповима.

Петорица џихадиста ИД побјегла је из затвора Навкур, након што је Турска јуче испалила минобацаче у близини тог затвора.

- Постоји стварна опасност да вам ситуација измакне из руке - рекао је Мустафа Бали, портпарол СДФ-а, оптужујући Турску за пуштање затвореника ИД као дио њихове стратегије.

Турска офанзива и гранатирање логора у Аин Иса сјеверно од Раке представља "подршку за оживљавање организације ИД још једном ", навела је курдска администрација за сјеверну и источну Сирију, преноси Ројтерс.

- Турска инвазија више не наговјештава оживљавање ИД, већ га је управо оживјела и активирала његове ћелије у Камишлију и Хасаки, као и свим другим подручјима - рекао је званичник СДФ-а Редур Кселил.

- Ми се сада боримо на два фронта - један је против турске инвазије, а други против ИД - додао је Кселил.

Рекао је да су борци СДФ-а, који су четири године штитили коалиционе снаге Сирије, сада "мучени турским ратним авионима у очима својих савезника", за које је додао да су их "изненада и без упозорења напустили".