latinica  ћирилица
13/10/2019 |  11:15 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза угрожава БиХ, а министри се боре за останак у фотељама

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је да се мигрантска криза у БиХ развија у правцу који пријети да дефинитивно угрози безбједност и будућност у БиХ, а да за то вријеме министри у Савјету министара у техничком мандату воде битку како да што дуже остану у фотељама.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

- Што буде више миграната и азилантских центара у БиХ, то ће се у овој земљи безвлашћа показати да је БиХ све мање - истакао је Шпирић.

Он је оцијенио да најава да ће у БиХ бити враћени борци тзв. Исламске државе из БиХ, без информација о томе колико имају жена и дјеце и шта доводе са собом, говори у којем правцу се креће БиХ.

- Симптоматично је и да постоји процјена да ће након ваздушних напада Турске на Сирију, ратници Исламске државе уточиште потражити на Балкану. Поставља се питање да ли ће они који се враћају у БиХ представљати базу за новопридошле ратнике Исламске државе из Сирије. То би био снажан ударац за безбједност БиХ и њене грађане - упозорио је Шпирић.

Према његовим ријечима, посебно забрињава чињеница да грађани више никоме не вјерују и да почиње процес њиховог самоорганизовања у супротстављању илегалним миграцијама.

- Савјет министара који се бори да остане у техничком мандату нема ни јасну стратегију, нити политику хуманог понашања према тим људима који своју будућност покушавају пронаћи у Европи, а остају у БиХ. БиХ све више пријети опасност од безвлашћа које постоји и да израсте у велики миграциони центар са намјером да што више миграната остане овдје. То ће дефинитивно нанијети велику штету безбједности свих грађана БиХ - рекао је Шпирић.

Он је додао да због тога упозорава институције власти или да раде свој посао или да кажу да нису у стању да се носе са изазовима.

- У  земљи у којој није конституисана власт на свим нивоима све је стало само се мигранти крећу - закључио је Шпирић.