latinica  ћирилица
13/10/2019 |  11:56 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Фоча: Стоматолози о новим достигнућима

Побољшање оралног здравља, примјена савремених материјала у отклањању функционалних и естетских проблема усљед безубости, примјена ортодонске терапије – неке су од тема о којима се говорило у Фочи на 2. Међународном конгресу стоматолога.

Недостатак једног или више зуба у вилицама и безубост широко су распрострањени проблеми оралног здравља. Посљедњих година стоматолошка протетика успјела је да примјеном нових материјала успјешно надокнади ове недостатке уградњом имплантата, протезе и зуба. То захтијева и стално усавршавање стоматолога.

Александар Тодоровић, управник Клинике за стоматолошку протетику Београд, каже да је ријеч о технологији чије је вјештине потребно научити и усавршити да би пацијент био збринут до те мјере да се практично не види безубост.

На Медицинском факултету у Фочи који је са Комором доктора стоматологије Републике Српске, организатор конгреса, истичу да се континуирано мора пратити развој технологије и праксе. Томе доприносе и овакви скупови.

Дејан Бокоњић, в.д. декана Медицинског факултета Фоча, рекао је да је конгрес значајан јер се уклапа у стратегију развоја Медицинског факултета.

- То је један од стратешких циљева истраживање, интернационализације и отварање овог факултета - навео је Бокоњић.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, истакао је да Медицински факултет драгуљ овог универзитета и да је почео с објављивањем радова својих наставника и сарадника у најпрестижнјим часописима са импакт фактором и до 5,5, штп је за наше услове фантастично.

1.200 доктора стоматологије у Српској ускоро ће радити по новом Закону о медицинској дјелатности, који од земаља у оркужењу има само Храватска. Очекује се да јасно буде дефинисан однос јавног и приватног сектора.

Саша Дабић, предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске, истиче да је потребно пратити трендове у  стоматологији. Каже да је све взаступљенија приватна пракса у овој медицинској дисциплини и да јој је потребно дати прилику да има уговоре са Фондом здравствене заштите, што до сада није био случај.

На 2. Конгресу стоматолога представљена су најновија издања уџбеника и приручника Студијског програма стоматологија, Медицинског факултета Фоча.