latinica  ћирилица
13/10/2019 |  12:12 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Освештан храм Покрова Пресвете Богородице у Новој Вароши

У бањалучком насељу Нова Варош данас је у присуству великог броја вјерника освештан храм Покрова Пресвете Богородице.

Свету архијерејску литургију служио је епископ бањалучки Јефрем, који је кључеве храма уручио кумовима и ктиторима Пантелији и Дамјану Дамјановићу.

Директор Републичког секретеријата за вјере Драган Давидовић изразио је захвалност ктитору храма, јер је смогао снаге да самостално подигне овај храм у градској средини.

- Бањалука сада добија у центру града још један храм који ће са осталим храмовима да украсе православље у овом граду - рекао је Давидовић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је присуствовао освештењу храма, рекао је да су вјерски објекти мјесто гдје се народ окупља, али и одржава, не само вјерску, него и националну линију.

- Ово је важна година за Српску православну цркву, када обиљежава 800 година од аутокефалности, што је риједак јубилеј. На овим просторима мијењале су се и државе и системи, те долазиле разне институције, а једина вертикала која је опстајала све вријеме је СПЦ, која је издржала све ове вијекове и остала да траје - рекао је Радојичић.

Он је изразио задовољство јер је Бањалука овај викенд добила два нова храма, потсјетивши да је јуче у бањалучком насељу Побрђе освештан храм Васкрсења Господњег, те навео да се до краја године очекују још два нова храма.