latinica  ћирилица
13/10/2019 |  12:15 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Храбра одлука Шведске академије да награди Хандкеа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је изузетно храбра одлука Шведске краљевске академије да награду за књижевност додијели Петеру Хандкеу, будући да је он нашао храбрости да из другачијег угла пише о грађанском рату у Југославији.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Привилегија је честитати добитницима Нобелове награде за књижевност, а посебна привилегија је честитати онима који су успјели да се отму у турбулентним временима једноумљу и сваљивању кривице на један народ - навео је Дачић у писаној изјави.

Дачић је подсјетио да је добитник Нобелове награде за књижевност и Винстон Черчил "за умјешност у изношењу историјских и библиографских описа као и за бриљантно говорничко умијеће које је користио у одбрани узвишених људских вриједности".

Он је додао да је добитник Нобела за књижевност и Гинтер Грас, који је признао да је као младић посљедњих неколико мјесеци Другог свјетског рата био у елитним нацистичким Ес-Ес јединицама.

- Надам се да ће и у будућности Шведска академија и Фондација Нобел имати снаге за додјелу Нобелове награде свима који покажу храброст у одупирању једноумљу, смјелост у истраживању и сагледавању људских и историјских прича о којима приповиједају - истакао је Дачић.

Он је изразио наду да ће ове институције имати и снаге да препознају приповједаче који доносе новине и различитост у својим дјелима, а самим тим и слободу толико потребну људском роду.

Шведска краљевска академија додијелила је Петеру Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност због, како је образложено, "његовог утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања."

Хандке је познат по подршци Србији и Србима и због става да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну.

Дјелу Новелове награде за књижевност Хандкеу оштро су критиковали Албанци, Бошњаци, хрватско Министарство спољих послова и Америчко удружење књижевника.