latinica  ћирилица
13/10/2019 |  13:19 | Аутор: СРНА

УНДП: Изложеност природним катастофама и даље постоји

Људи и заједнице у БиХ и даље су изложени природним катастрофама, а честе посљедице су високи трошкови опоравка, упркос томе што су уложени значајни ресурси за превенцију и припрему, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/ поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа.
УНДП БиХ - Фото: илустрација
УНДП БиХФото: илустрација

У саопштењу је указано да управљање катастрофама и климатским ризицима захтијева заједничку посвећеност БиХ власти на свим нивоима, организација цивилног друштва, приватног сектора, академске заједнице и грађана.

- Различити утицаји будућих катастрофа пријетња су за успоравање напора БиХ у постизању циљева одрживог развоја и ограничавају могућности за инвестирање у секторе здравства, образовања и социјалне заштите и осталих јавних потреба од важности - наведено је у саопштењу.

УНДП напомиње да Министарство безбједности БиХ и надлежни органи власти на свим нивоима, заједно с агенцијама УН и међународном заједницом, имају дугорочно опредјељење и партнерство у повећању отпорности на природне катастрофе у цијелој БиХ.

Заједничка настојања и подршка различитих актера у адресирању кључних приоритета за смањење ризика од катастрофа у свим секторима требало би да допринесе стварању безбједнијег, отпорнијег и одрживог окружења за све грађане БиХ, истичу из УНДП-а.

У саопштењу је наведено да свеобухватни приступ превенцији и припреми за управљање ризицима захтијева интензивније укључивање свих сектора да би се будући ризици свели на минимум, повећао потенцијал за сигуран развој и показала одговорност према грађанима.

Међународни дан смањења ризика од катастрофа обиљежава се 13. октобра с циљем препознавања посвећених настојања земаља, заједница и људи широм свијета за превенцију и смањење ризика од катастрофа.

Он представља глобалну платформу за подизање свијести, размјену знања и промовисање Сендаи оквира за смањење ризика од катастрофа 2015 – 2030, глобални акциони оквир за изградњу отпорности на катастрофе.

Многе заједнице широм свијета захваћене су временским непогодама и осталим природним опасностима, катастрофе имају девастирајуће учинке на рањиве категорије становништва и локалне заједнице и отежавају напредак развоја и смањења сиромаштва.

У наредној декади свијет ће уложити милијарде долара у нове куће, школе, болнице и осталу инфраструктуру. Отпорност на климатске услове и смањење ризика од катастрофа мора бити од централне важности приликом ових инвестиција да би се економски и људски губици свели на минимум, истакнуто је у саопштењу УНДП-а.