latinica  ћирилица
13/10/2019 |  15:42 ⇒ 15:45 | Аутор: РТС

Чланови Српске листе избачени са бројања гласова

Члан косовске Централне изборне комисије Стеван Веселиновић потврдио је за РТС да су чланови Српске листе избачени из просторије гдје се броје гласови. Гласови из централне Србије тиме су остали незаштићени, рекао је Веселиновић.
Косово избори - Фото: СРНА
Косово избориФото: СРНА

Српски посматрачи су удаљени из просторија ЦИК, након што су албански чланови комисије пријавили да коверте из централне Србије "имају чудан мирис", наводе из Српске листе.

- Уз изговор да коверте са српским гласовима из централне Србије имају "чудан мирис" албански чланови комисије су напрасно почели да се пренемажу како су отровани. У истој просторији су се налазили и српски посматрачи који нису осјетили никакав мирис нити имали било какав здравствени проблем - саопштила је Српска листа.

Истиче се да су уз примјену силе, и поред захтјева Стевана Веселиновића да остане уз материјал, он и сви посматрачи из Српске листе истјерани, не само из просторије у којој се налазе гласови, већ из читаве зграде.

Веселиновић је потврдио за РТС овај догађај и рекао да је 3.700 листића из Србије сада незаштићено и да постоји могућност манипулације тим гласовима.

Из Српске листе је саопштено да су албанске политичке партије, уз асистентицију косовске полиције, ЦИК-а и осталих косовских институција започеле крађу српских гласова "у корист Рашића, Петровића, Раде Трајковић, Јаблановића и осталих послушних Срба".

Српска листа наводи да се крађа гласова српског народа обавља "пред очима хиљада међународних представника, посматрача изборног процеса из САД, ЕУ, Њемачке, Британије и осталих".

Портпарол косовске полиције Даут Хоџа рекао је да су добили позив од чланова ЦИК из Приштине и оцијенио да је полиција реаговала у складу са законом. 

Он је зизјавио да се присутнима у просторији за пребројавање гласова који су у ковертама стигли из Србије "погоршло здравствено стање и да је полиција морала да их склони са лица мјеста". 

Портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову Сенад Шабовић изјавио је да ОЕБС није укључен у процесе пребројавања гласачких листића из Србије.

- Знамо шта се дешава у ЦИК-у, али не могу да дам неки став или оцјену зато што немамо никакав увид у тај процес, ми нисмо били укључени у тај процес. Било је неких иницијатива, али то није одобрено и ОЕБС није био укључен у процес са тим ковертама из Србије - рекао је Шабовић.