latinica  ћирилица
13/10/2019 |  15:44 ⇒ 14/10/2019 | 08:10 | Аутор: РТРС

Додик: Народна скупштина крајем октобра о декларацији СДА

Крајем октобра биће заказана сједница Народне скупштине Републике Српске о декларацији СДА, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Он је за "Политику" истакао да ће и све оно што је радила међународна заједница, бити обухваћено закључцима Народне скупштине који ће се базирати на Уставу и Дејтону.

До сада нисмо имали окупљен тим као што имамо овај пут, који ради на припреми материјала и докумената који неће бити само одговор на Декларацију СДА већ и на такозвана бонска овлаштења која су потпуна подвала и превара, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик. Она нису заснована на праву, али каже да је на бази њих, кроз интервенције високог представника и путем наметања рјешења, промијењен политички систем у БиХ.

- Нема никаквог босанског иднетитета, а једина република која овде може да постоји јесте Република Српска. Одбацићемо такву праксу и сама бонска овлаштења, те о томе затражити дијалог са Федерацијом БиХ, то јест о свим питањима које је наметнуо високи представник. А то значи од војске, индиректних пореза и друго - нагласио је Додик.

Ако бошњаци не буду хтјели разговарати, ми ћемо имати легално право да изађемо из пројеката које је наметнуо високи представник, каже Додик. Босна коју гурају је подвала Србима и Хрватима. Сматра да нема ништа од прича да ће за мјесец дана бити формирана власт на ниову БиХ.

- Изборни резултат једини је услов који треба поштовати, али у Сарајеву имају скривене намјере јер су унапријед знали да је немогуће да инсистирају на питању о НАТО-у с обзиром на то да из Републике Српске нико неће прекршити Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности. Истрајавати на томе значи гурати БиХ у тоталну блокаду - напомиње српски члан Предсједништва БиХ.

Говорећи о трилатералном састанку чланова Предсједништва БиХ, предсједника Турске и предсједника Србије, Додик каже да је након приче да је све лијепо у БиХ, морао објаснити како већ годину дана нема власт. Према његовим ријечима, Ердоган је тада рекао да формирају власт, па да се баве другим питањима, а хрватски и бошњачки члан Предсједништва су рекли како се прво морају прихватити постављени услови.

- Јасно им је стављено до знања да условњавање неће проћи. Треба напокон да буде јасно, нећемо ући у НАТО, нити ћемо дозволити да се крећемо ка тој алијанси, али можемо сарађивати - закључио је Милорад Додик.

Он је за крај истакао важност очекивања истих стандарада за идентична рјешења за Косово и Метохију и Републику Српску.Тврди да ће међународним представницима, када дођу у Републику Српску да нешто кажу на захтјеве о очувању идентитета и одбрани права, бити јасно поручено да су пропустили да реагују на Косову и Метохији.