latinica  ћирилица
13/10/2019 |  16:12 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Љубија: Избјегличка зграда и данас прокишњава

Без крова над главом – тако живе мјештани Љубије код Приједора у згради за избјегла и расељена лица. Због крова који прокишњава и пријети да се уруши, станари свакодневно страхују. И док тврде да годинама све остаје на обећањима, надлежни кажу да ће кров бити завршен до краја године.

На ратном путу, 1994. године живот за слободу Српске дао је тада двадесетпетогодишњи Горан Рајлић. Данас његови родитељи, који су ратних година у Љубију избјегли из Санског Моста, живе у згради која посљедњих пет година прокишњава.

- Нама је као у рову, како су нам дјеца гњила у рову тако и ми, сад на наМ кисне у кревету. Исто тако - тужно прича Божица Рајлић, мајка погинулог борца.

Станари четири стана, међу којима су двије породице погинулих бораца, кажу, вода која се слијева низ зидове у ових неколико година оштетила је полумонтажну зграду. Због тога страхују за личну безбједност.

- Видите гдје кисне. Управо тамо гдје ја спавам  - напомиње Радојка Топаловић, а на њене ријечи надовезује се Светозар Јапуџа:

- Обраћали смо се Министарству за избјегла и расељена лица, добили смо негативан одговор. Упутили су нас на градску управу Приједор и тамо смо добили негативан одговор - разочарано констатује Светозар Јапуџа.

У приједорској Градској управи кажу да је изграђено девет зграда у Љубији и шест у приједорском насељу Тукови гдје живе избјегла и расељена лица, ратни-војни инвалиди и породице погинулих бораца. Један дио станова био је у власништу Републичког секретаријата за расељена лица, а други ресорног министарства и Града Приједора. Сада су сви пренесени у власништво града.

- У разговору са Секретаријатом за избјеглице ми смо договорили да урадимо три зграде у Туковима, а да они ураде три у Љубији. Ми смо своје завршили прије неких десет дана - тврди Мишо Родић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Приједора.

За санацију крова зграде у Љубији предрачун је 28.200 КМ, у току је припрема јавне набавке, а радови би требало да буду завршени до краја године.