latinica  ћирилица
13/10/2019 |  16:21 ⇒ 14/10/2019 | 09:06 | Аутор: РТРС

Нови понос индустрије Српске: У Братунцу произведена машина за деминирање

У Броду је у току тестирање машине за уклањање растиња и уништавање минско- експлозивних средстава заосталих из рата, производ наших стручњака у Техничком ремонтном заводу у Братунцу. Машина је "задња ријеч технике", рађена за потребе ресорног минситарства за изградњу водоодбрамбених објеката у Републици Српској. За куповину ове машине заинтересоване су и неке арапске земље.

Машина ће након финалне израде, бити ангажована на изградњи и поправци водоодбрамбених система, јер су неадекватни одводни канали и насипи, приликом великих поплава, нанијели огромне штете привреди и пољопривреди Српске.

- Намјена машине је уклањање вегетације гдје постоји опасност од минско- експлозивних средстава заосталих из рата, конкретно на водозаштитним објектима, који се планирају реконструисати - ријечи су Драгана Коса, помоћника директора Републичке управе цивилне заштите.

Тестни период машине МХ 17, добро је дошао општини Брод, у којој неке површине нису одржаване дужи период, нити се сигурношћу, може тврдити да је простор безбједан од мина. Вриједност посла којег на овој машину обављају припадници Републичке управе цивилне заштите је око 15 хиљада марака. То је Броду, значајна уштеда буџета.

- Рјешава нам један велики проблем, то је растиње обале ријеке Саве, и онда ће још неке дијелове града да почисти, тамо гдје је запуштено, гдје, готовоо никада није рађено на квалитетном одржавању - истакао је Илија Јовичић.

Министартсво је тражило да ТРЗ уради машину која ће имати најбоље перформансе за ову манјену, што су домаћи стручњаци, углавном, и урадили. МХ 17 је "задња ријеч тејнике", и тако нешто не постоји у ближем окружењу, тврде у РУЦЗ. За дан, уреди до хектар и по земљишта.

- Оператер је врхунски заштићен, не постоји опасност од повреде оператера. Већина тога је електронска, од пртоока уља, читања брзине и осталог, квадратуре продуктивности, тако да наши оператери имају прилику да управљају машином високог квалитета/ - додао је Кос.

Много посла чека Цивилну заштиту Републике Српске на овој машини. Након отклањања недостатака и усавршавања свих оперативно- техничких карактеристика, машина МХ 17, биће итекако тражена и на ино- тржишту. За куповину 10 комада, већ се увелико интересују неке арапске земље, кажу у Републичкој управи Цивилне заштите.