latinica  ћирилица
13/10/2019 |  17:17 | Аутор: СРНА

СДСС није одлучио којег ће предсједничког кандидата подржати

Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је да ова странка још није донијела одлуку о томе којег ће предсједничког кандидата у Хрватској подржати и да жели да се предизборна кампања са изразито десне позиције врати према центру.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Ми смо врло активни проматрачи цијелога процеса. Из тога би могло произаћи да у једном тренутку СДСС позове бираче да гласају за некога - рекао је Пуповац за Хрватску радио-телевизију.

Он је навео да је функција предсједника у Хрватској добила обрисе естраде и да је кроз актуелну кампању банализована.

- Желимо да се кампања која је почела од изразито десне позиције врати према центру и тада ћемо вјероватно имати боље претпоставке за доношење одлуке кога подржати - рекао је Пуповац, оцијенивши да је Хрватској потребан "озбиљан предсједник".

Говорећи о хрватско-српским односима, Пуповац је рекао да је било много ријечи "које не помажу", а сада их је мање него раније, између осталог, залагањем различитих људи који су се посветили томе да их буде мање.

- Један од мојих политичких циљева и странке којој припадам, јесте да поруке које се шаљу из Београда према Хрватској немају ту врсту садржаја, емоција које би биле увредљиве или на било који начин омаловажавале - рекао је Пуповац и подсјетио да су се односи Хрватске и Србије почели компликовати од 2012. године, од неспоразума на релацији Косор-Тадић.

Говорећи о коалицији са ХДЗ-ом, Пуповац каже да је незадовољан динамиком којом се рјешавају поједина питања која се тичу српске мањине - електрификација, обнове водовода, путева, регистрација мањинских српских школа, али се ипак нешто догађа.

Он је навео да до 2016. није било електрификације српских поватничких кућа, те да је овај процес настављен 2019. године, ипак не брзином коју жели СДСС.

- То је предмет спора између нас и Владе и ово ће бити завршено највећим дијелом до краја идуће године - рекао је Пуповац и додао да људи морају поднијети захтјев за електрификацију.

Пуповац је указао и да око 135 насеља у Хрватској потпуно или дјелимично нема водоводе јер су девастирани или запуштени.

- Ријеч је о око 5.000 домаћинстава. Сматрам да се за неколико година може ријешити и тај проблем - рекао је Пуповац.

Он каже да се "страдања Вуковара треба сјећати", али треба бити опрезан с тим како то чинити.

- У Хрватској смо ми понекад спремни ствари свести на то да именујемо, декларишемо и да се ту зауставимо, односно да државу сведемо на декларацију, на име, заставу и празник, а држава то није - рекао је Пуповац.

На питање треба ли мијењати државни празник, Пуповац одговара да треба мијењати и уређивати државу по мјери сваког њеног човјека, а жртве и празнике треба поштовати и усагласити између најразличитијих политичких актера.

Одговарајћи на питања у вези са медијским натписима да је Хрватску упоредио са НДХ, Пуповац је рекао да медији имају моћ нешто додати, преобличити или изоставити.