latinica  ћирилица
13/10/2019 |  17:20 | Аутор: СРНА

Награда Хандкеу смета починиоцима злочина над Србима

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији саопштило је да вијест да је аустријски писац Петер Хандке, који је пријатељ српског народа, добитник Нобелове награде за књижевност, не одговара онима који су чинили злочине над српским народом.

Из Удружења подсјећају да се већ неколико дана од када је објављена вијест да је Хандке добитник Нобелове награде за књижевност могу чути непримјерене изјаве Мунире Субашић, албанског премијера Едија Раме, албанских политичара у Приштини и свих оних који би да свијету наметну мишљење да српских жртава нема и да не постоје.

- Свијет увиђа истину, која је само једна - да су и Срби жртве. То, наравно, не одговара Субашићевој јер се не могу сакрити ни Сребреница, ни Кравице, Братунац, Подриње, Сарајево, па би да доведе у питање и свјетску књижевност - наведено је у саопштењу.

Из Удружења указују да су одлуком о додјели награде погођени и албански премијер, албански политичари у Приштини, који најављују протест испред шведске Амбасаде у Приштини.

- Да ли је то само због тога што Хендке у једном народу види пријатеље или је због тога што се сам на лицу мјеста увјерио да су и Срби жртве, да се наше страдање не може умањити и негирати? То наравно не одговара онима који су те злочине и починили, па су најгласнији у изјавама о Нобеловој награди за књижевност - наведено је у саопштењу.

Из Удружења поручују да у свијету ипак влада правда и праведна моћ расуђивања, а доказ је одлука да се Хандкеу додијели Нобелова награда за књижевност.

- Не можемо дозволити да било ко ниподаштава српске жртве, јер су једино злочини над њима остали некажњени - наводи се у саопштењу.