latinica  ћирилица
13/10/2019 |  19:09 ⇒ 14/10/2019 | 09:07 | Аутор: РТРС

Прњавор, Европа у малом (ФОТО)

Свечаном академијом у Центру за културу у Прњавору Савез националних мањина ове општине обиљежио је десет година рада. Додијељене су награде и плакете заслужнима за допринос раду и развоју удружења националних мањина.

Мала Европа – други је назив за Прњавор. Ова општина се дичи бројем националних мањина. Тренутно их има петнаест, а прије рата било је и више од двадесет. Осим добре међусобне сарадње, националне мањине се труде да одрже што ближе везе са матичним државама.

- Сви ће овдје моћи да раде, а и сарадња ће бити много лакша. Имамо много актвности, његујемо и прекограничну сарадњу са Италијом, Мађарском, Словачком, Пољском и Чешком - истакао је Фрањо Ровер, предсједник националних мањина општине Прњавор.

Од укупног броја припадника националних мањина у Српској, у Прњавору живи око десет одсто. Начелник Дарко Томаш поручио је да је ову општину увијек карактерисао суживот великог броја различитих народа.

Десети фестивал националних мањина општине Прњавор "Мала Европа"

- Прњавор је увијек карактерисао суживот великог броја народа и народности. Ми се тиме поносимо, а данас је прилика да укажемо да 10 година сва удружења предано раде. Отварањем канцеларије дата им је прилика да могу радити на продужењу свог културно-умјетничког стваралаштва - напоменуо је Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Прослави јубилеја присуствовала је и министрка управе и локалне самоуправе, која је истакла да се Српска труди да максимално помогне националним мањинама. Пред народном скупштином, каже, ускоро ће се наћи и стратегија о националним мањинама.

- То је важан документ за националне мањине, не зато што до сада нисмо радили са националним мањинама, него што ће олакшати нашим удружењима да могу да раде и буду конкурентни и према ИПА фондовима и да даље сарађују са својим матичним удружењима свугдје у свијету - истакла је Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Након обиљежавања десетогодишњице постојања, свечано је отворена просторија коју ће у наредном периоду користити националне мањине прњаворске општине.