latinica  ћирилица
14/10/2019 |  08:04 ⇒ 08:22 | Аутор: РТС

Град у Данској увео четвородневну радну недјељу

Власти Одсереда, увеле су четвородневну радну недјељу за све запослене у општинској администрацији у којој ради око 300 људи. Петак могу да користе као слободан дан.
Зграда општине Одшеред - Фото: РТС
Зграда општине ОдшередФото: РТС

Одсеред је полуострво на сјеверозападном дијелу острва Зеаланд у Данској. Удаљен је око 100 километара од Копенхагена, ка западу. У граду живи око 33.200 становника.

Кирстен Лунд Марквардсен, из општинске администрације, напоменула је да су послије дугих разговора представника градских власти одлучили да идеју о четвородневној радној недјељи коначно спроведу у дјело.

Она је додала да у градској управи сви вјерују да ће на овај начин додатно мотивисати запослене да пружају још квалитетније услуге грађанима.

- Сигурни смо да ће људи ценити то што имају додатни дан за одмор - рекла је Марквардсен, додајући да ће општински службеници од сада радити 35 сати недјељно. Иначе, стандардна радна недјеља у Данској траје око 37 сати.

Државни службеници запослени у општини одушевљени су новим начином рада, и пресрећни што ће од сада имати три слободна дана за друштвене активности код куће и у приватном животу.