latinica  ћирилица
14/10/2019 |  08:47 | Аутор: СРНА

Јапан: Најмање 40 погинулих у тајфуну

Број жртава тајфуна "Хагибис", који је погодио централне и источне области Јапана, порастао је на 40, док се 16 људи и даље воде као нестали, јавила је медијска мрежа НХК.
Јапан - тајфун  (Фото:financialexpress.com) -
Јапан - тајфун (Фото:financialexpress.com)

Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је током састанка кризног штаба за ванредне ситуације да 30.000 Јапанаца не може да се врати својим кућама и да ће и након тајфуна остати у центрима за евакуацију.

- С обзиром на пријављен велики број несталих, настављамо активно и непрестано спровођење операције потраге и спасавања. Забиљежена је велика штета коју је нанио тајфун и сада 30.000 људи не може да се врати кућама - истакао је Абе.

Абе је наредио оснивање посебних група за подршку у угроженим подручјима, које ће помоћи поновном успостављању снабдијевања електричном енергијом и водом и које ће пратити услове живота у центрима за евакуацију.

Спасиоци и снаге самоодбране и даље раде на поправљању инфраструктуре у подручјима погођеним тајфуном, јавио је ТАСС.

Најмање 53.000 кућа и даље је без напајања електричном енергијом у Токију и сусједним префектурама, а више од 130.000 кућа и станова у земљи остало је без снабдијевања водом.

"Хагибис" је погодио Јапан у суботу, 12. октобра, а власти су прогласиле највиши ниво упозорења у 12 префектура у централном Јапану, укључујући подручје Токија.