latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:05 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Наступио Ансамбл "Венац" из Грачанице

У оквиру Манифестације "Дани Србије у Српској", у Дому културе у Козарској Дубици наступио је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац" из Грачанице.
Козарска Дубица: "Дани Србије у Српској" - Фото: СРНА
Козарска Дубица: "Дани Србије у Српској"Фото: СРНА

Шеф умјетничког сектора у Ансамблу Милош Митић рекао је да "Венац" ове године прославља 55. рођендан.

Он је истакао да ове године трећи пут наступају у Републици Српској, гдје су увијек пријатно дочекани, а синоћ су на сцени имали 35 играча и 13 музичара.

- Представљамо се програмом који смо назвали "Легенда о венцу-земљом овом". Програм је конципиран на традицији играчкој и певачкој само са Косова и Метохије и прошле године смо га премијерно извели у Београду - навео је Митић.

Он је додао да су били учесници и манифестације "Дани Српске у Србији", а да су у оквиру "Дана Србије у Српској" наступали и у Добоју.

Директор Центра за информисање и културу општине Козарска Дубица Дијана Кондић изразила је задовољство због тога што је ова манифестација организована у тој општини.

- Посебно нам је драго што су вечерас са нама пријатељи из Грачанице, Ансамбл `Венац` и надам се да је ово само почетак културно-умјетничке сарадње. Овакви догађаји доприносе очувању наше традиционалне игре и пјесме, што је од непроцјењивог значаја за будуће генерације - нагласила је Кондићева.

Као гост на концерту наступило је и Градско културно-умјетничко друштво "Уна", које се представило "Влашким играма".

Предсједник тог друштва Дајана Поповић рекла је да им много значи овај наступ и позив да буду дио овог концерта, који је одржан у присуству великог броја публике.

Организатори манифестације "Дани Србије у Српској", који трају до 24. октобра, су Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац" из Грачанице основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл.

У посљедњих 11 година сједиште им је у Грачаници. Током дугогодишњег рада имали су запажене концерте и наступе широм Србије и у земаљама региона. Богат репертоар "Венца" чини више од 35 кореографија са Космета.