latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:06 ⇒ 10:59 | Аутор: Глас Српске

Броћета: Нећемо дозволити да СДП отме српске позиције

Делегати у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ који долазе из Кантона десет неће дозволити члановима СДП-а да засједну у кључне фотеље које припадају српском народу јер они нису истински представници и заштитници Срба у ФБиХ, а чисто сумњам да ће се, након посљедњег фијаска, они икада одлучити на тај корак, рекао је за Глас Српске Горан Броћета, делегат СНСД-а у Клубу Срба у Дома народа у Парламенту ФБиХ.

Клуб Срба је коначно у потпуности попуњен у овом мандату, а чине га пет делегата из кантона десет гдје је већинско српског становништво од којих су четири са Српске листе и један из Српске напредне странке, те осам из СДП-а, два из Либералне странке БиХ и по један из редова ХДЗ-а БиХ и СДА.

Делегат СДП-а у Клубу Срба Игор Стојановић на сједници Дома народа почетком мјесеца поднио је иницијативу за конституисање Клуба Срба, али то, на крају, није прошло јер је одређен број делегата бојкотовао позив за сједницу Клуба.

- Нисмо жељели отићи на сједницу. СДП је на овај начин желио да на покварен начин дође до позиције мјеста предсједника Клуба Срба и да СДП почне манипулисати клубом. Мјеста предсједника Клуба и потпредсједника Дома народа Парламента ФБиХ припадају некоме из Ливањског кантона, јер су изабрани српским гласовима јер се једини активно боримо за Србе у Федерацији - рекао је Броћета.

Поново је упитао откуд СДП-у да се брине за Србе у ФБиХ те нагласио да је довољно да одговоре на питање када су у протеклих десет година, када су имали апсолутну већину у Клубу Срба, покренули питање виталног националног интереса Срба. То се, подсјетио је, никада није догодило.

- Када само почели са последњом сједницом, Стојановић је тражио паузу и да се коначно формира тај клуб јер је, како је рекао, недопустиво да се то до сада није урадило.

Међутим, на брзину смо се пребројили и видјели да се ради о покушају класичне политичке преваре. Нису имали кворум и на томе се завршило тако да Клуб није постао оружје у рукама опозиционог СДП-а преко којег би вршили политичке уцјене и трговине.

На срећу смо то, у посљедњем моменту осујетили и спријечили их да се и приближе борби за мјесто потпредсједника Дома из Срба, али и за потпредсједника ФБиХ - рекао је Броћета.

Шта ће даље бити, нагласио је, тек треба да се види.

- Чекамо и да буде формиран нови сазив Савјета министара БиХ послије ће бити јасније ко ће чинити будућу већину, а у складу са тим ћемо се понашати и ми. Углавном, мислим да СДП више неће поновити ово што су били наумили на прошлој сједници док се све не искристалише јер су, са нама, тај позив бојкотовали и Срби који су на листама неких других странка. Кога ће ти други Срби, са тим листа, подржавати убудуће зависи од тога ко ће да у будућности да чини већину - рекао је Броћета за Глас Српске.

Поновио је ранији став да ће истрајавати на томе да, како је нагласио и овај пут, легитимним представницима Срба, мислећи на оне из кантона десет, буду кључни представници тог конститутивног народа који је у ФБиХ већ сведен на ниво статистичке грешке.

Броћета је нагласио да тренутно нема информација када би могла бити нова сједница федералног Дома народа.