latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:33 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Приједор: Премијерно одиграна представа "Није човјек ко не умре"

У приједорском Позоришту премијерно је изведена представа "Није човјек ко не умре". Ријеч је о трагикомедији Велимира Стојановића. Режију потписује Марко Мисирача, а изводе је приједорски глумачки ансамбл, уз подршку глумца Народног позоришта Републике Српске, Александра Стојковића.

Представа говори о менталној и физичкој затворености пацијената различитих националности, које повезује једино болест.

Представа "Није човјек ко не умре" након 28 година поново је изведена на даскама приједорског позоришта.

Велики аплауз након премијерног извођења, најбољи је доказ да је комад код приједорске публике прихваћен веома добро.

Задовољство урађеним нису крили ни глумци.

- По томе како је публика примила представу, вјерујем да ће она живјети, да ћемо је са задовољством играти, јер велики смо посао урадили. Марко Мисирача када долази код нас да режира, очекује се увијек добра представа - рекао је Дејан Батоз, глумац у представи.

Александар Стојковић, један од глумаца представе "Није човјек ко не умре" нагласио је како је цијела екипа лако одрадила представу. Како је рекао, већину сарадника дуже вријеме познаје и рад на представи за њега је представљао неку врсту одмора.

Комад Веље Стојановића, написан крајем седамдесетих година прошлог вијека, редитељ Марко Мисирача прилагодио је данашњем времену и додао му одређене елементе из Стојановићевог другог комада "Воћни дан", чиме је прича уобличена.

- Мислим да су глумци јако добро успјели да ухвате неке егзистенцијалистичке ситуације из театра апсурда, и да ту неку усамљеност и заточеност пренесу и на публику - истакао је Мисирача.

Представом "Није човјек ко не умре" отворена је 66. сезона у позоришту Приједор.

- Надам се, ако је цијенити по аплаузу, да смо направили добар посао, добру представу, и да ће она имати дуг живот на даскама у Приједору, а надам се и на фестивалима и другим позорницама у Републици Српској, БиХ и окружењу - истакао је Зоран Барош, директор Позоришта Приједор.

Прва реприза ове представе заказана је за 16. октобар.

У Позоришту Приједор отворена је и изложба фотографија посвећена легендарном приједорском глумцу, Раденку Билбији, који је преминуо прије четири године, а који је оставио неизбрисив траг у раду ове установе, афирмишући њен рад и глумачки позив.

Филмски кампус ће отворити помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.