X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/10/2019 |  10:22 | Извор: СРНА

Пољска: Владајућа странка осигурала други мандат

Владајућа странка Правда и развој /ПиС/ побиједила је на парламентарним изборима у Пољској и осигурала нови четворогодишњи мандат за наставак провођења реформи, због којих се нашла у сукобу са Бриселом.
Пољска     Фото: АP Photo/ Alik Keplicz -
Пољска Фото: АP Photo/ Alik Keplicz

ПиС је освојио 45,2 одсто гласова, показују резултати из 83 одсто изборних јединица, које је објавила изборна комисија.

Највећа опозициона група Грађанска коалиција, која се састоји од центристичких и либералних партија, совојила је 26,1 одсто гласова.

Побједа ПиС-а вјероватно ће да изазове бојазан у вези са поштовањем демократских станарда у највећој бившој комунистичкој чланици ЕУ, у којој су власти оптужене за политизовање судства, претварање државних медија у своја гласила и поларизовање друштва.

Други мандат ПиС-а могао би да ојача и антимиграционо оријентисане популисте у ЕУ, који желе да умање либерлану агенду европског блока.

- Спасли смо Пољску. Вријеме је да довршимо декомунизацију. Вријеме је да зауставимо ЛГТБ диктат! - написао је на Твитеру замјеник министра за дигитализацију Андржеј Андруксијевич.

Алијанса Љевица освојила је 12,1 одсто гласова, а блок који се састоји од аграрне странке ПЛС и антисистемског Кукиза добио је 8,8 одсто гласова. Ултрадесничарска Конфедерација добила је повјерење 6,7 одсто гласача.