latinica  ћирилица
14/10/2019 |  11:06 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Савјет ЕУ позвао на хитно формирање власти на свим нивоима БиХ

Савјет ЕУ поновио је недвосмислену посвећеност европској перспективи БиХ, као јединствене, уједињене и суверене земље и позвало на хитно формирање власти на свим нивоима, без даљег одгађања, наводи се у закључцима објављеним на интернет страници Европског савјета.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

У закључцима се подсјећа да је за напредак на путу ка ЕУ потребно ефектно спровођење реформи.

- Узимајући у обзир чињеницу да још није формирана власт на свим нивоима након прошлогодишњих избора, Савјет поново позива БиХ да настави са формирањем власти и да то учини без даљег одлагања, у интересу свих грађана - истичу из Савјета ЕУ.

Европски савјет подсјетио је и на закључке из јуна ове године, у којима је примљено на знање мишљење Европске комисије.

У закључцима се наводи и то да Савјет поздравља војну операцију ЕУФОР-а "Алтеа" и потврђује се спремност ЕУ да настави са спровођењем њеног мандата у пружању подршке властима БиХ у одржавању безбједног и сигурног окружења.

- Савјет са занимањем чека представљање сљедећег стратешког прегледа у 2021. години, које би требало да буде основа расправе са земљама чланицама о задацима ЕУФОР-а и опцијама за будућност операције, имајући у виду подршку напретку БиХ на пољу европских интеграција, као и безбједносну ситуацију на терену - истиче се у закључцима.

Савјет ЕУ истиче да разумије важност наставка координације операције Алтеа са другим међународним учесницима на терену.

- У исто вријеме, ЕУ наставља да позива власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, убрзају напоре у уклањању вишка муниције, оружја и експлозивних направа, као и на пољу уклањања мина - додаје се у закључцима Европског савјета.