latinica  ћирилица
14/10/2019 |  12:10 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Набавка 200 јуница за мљекару "Пађени"

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Билећи да је са власником Мљекаре "Пађени" Ненадом Вукојем договорио набавку 200 јуница на подручју гдје ово предузеће врши откуп млијека, чиме ће бити повећан број музних крава.
Пашалић - Вукоје - Фото: СРНА
Пашалић - ВукојеФото: СРНА

- Вјероватно ћемо на прољеће кренуту са реализацијом мјера којим ћемо да повећамо број музних крава на овом подручју. Тиме ће бити више млијека које ова мљекара откупљује, а будући да има намјеру да шири производњу, имаћемо двоструко задовољство. С једне стране, биће више производа који су цијењени у окружењу, па чак и у скандинавским земљама, а, са друге, подржаћемо произвођаче млијека - рекао је Пашалић.

Он је, након посјете билећкој Мљекари "Пађени", рекао да ово није само важан привредни субјект за Херцеговину, већ и за Републику Српску, те да ће Влада Српске подржати ово постројење, али и произвођаче млијека.

- Иако смо умањили премију са 30 на 25 фенинга по литру производња није пала. У овој години ћемо откупити 120 милиона литара млијека што је више три милиона него прошле године, а 10 милиона него претпрошле - навео је Пашалић.

Вукоје је истакао да ће, када је ријеч о набавци јуница, Министарство пољопривреде дати једну половину укупне вриједности грла, а другу обезбиједити откупом млијека.

Он је рекао да произвођачи који буду хтјели могу да учествују са 20 одсто, а 30 одсто да плате откупом млијека Мљекари.

Према његовим ријечима, Мљекара "Пађени" има тенденцију раста од 20 одсто сваке године, те у складу са тим и њихови кооперанти морају произвести 20 одсто више млијека.

Вукоје је истакао да Мљекара "Пађени" планира проширење, те да је у овој години уложено више од два милиона КМ.

- Саградили смо објекат од 1.800 метара квадратних, опремили лабораторију која има најбољи капацитет у БиХ, па и региону, тако да су наши производи безбједни - истакао је Вукоје.

Народни посланик Илија Таминџија рекао је да је Мљекара "Пађени" једна од успјешнијих која све обавезе према држави и кооперантима годинама редовно измирује.