latinica  ћирилица
14/10/2019 |  12:15 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Многе земље трпе притиске и немају привилегију као Србија

Предсједница Савјета федерације Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко истакла је данас у Београду током састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да немају све земље привилегију да су, као Србија, независне и суверене.
Валентина Матвијенко и Александар Вучић (фото:Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJ) -
Валентина Матвијенко и Александар Вучић (фото:Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJ)

Матвијенкова је поновила Вучићеве ријечи са јучерашњег отварања скупштине Интерпарламентарне уније у Београду - да је Србија независна и суверена земља и да другима не допушта мијешање у унутрашња питања, додајући да је то питање које данас брине многе.

- Многе земље трпе притиске и немају ту привилегију да буду суверене као Србија - истакла је она.

Матвијенкова је током састанка пренијела Вучићу поздраве предсједника Русије Владимира Путина, преносе београдски медији.

- Рекао ми је да вам пренесем поздраве и да чека с нестрпљењем ваш сусрет у децембру - рекла је она.

Она је додала да су посебни односи Вучића и Путина засновани на међусобном повјерењу и да знатно утичу и одређују ток билатералних односа.

- Захваљујући вашим напорима, ти односи су добили стратешки карактер и посебно се цијени ваш лични допринос развоју односа између наших земаља - закључила је Матвијенкова.

Предсједник Србије Вучић пренио је Матвијенковој забринутост због ситуације на Косову и Метохији, посебно у вези са покушајем Албанаца "да донесу одлуку о укидању Српске листе".

Он је поводом најновијих манипулација Приштине и пријетње укидањем Српске листе, оцијенио да је развој догађаја веома лош те позвао западне партнере и такозвано Косово да се уразуме, како би се избјегла катастрофа.

Вучић је упознао Матвијенкову о томе да је Српска листа добила 96 одсто гласова косметских Срба на недавним ванредним парламентарним изборима и да је имала подршку Београда.

Предсједник Србије рекао је да се много радује сусрету са руским предсједником у децембру, као и да ускоро очекује посјету премијера Дмитрија Медведева.

Захвалио је Матвијенковој на личном залагању за најближе односе са Србијом, те изразио наду да ће убудуће још чешће посјећивати Србију.

У Београду је јуче почела 141. скупштина Интерпарламентарне уније, која је окупила више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из цијелог свијета.