X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/10/2019 |  12:40 ⇒ 13:26 | Извор: РТС

Вучић: Хтјели би да укину Српску листу, крећемо се ка катастрофи

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је, послије најновијих манипулација Приштине и пријетњи укидањем Српске листе, на веома лош развој догађаја и позвао западне партнере и Приштину да "се уразуме", како би се избјегла катастрофа.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Вучић наводи да је забринут због ситуације у јужној српској покрајини.

- Веома сам забринут због ситуације на Косову и Метохији посебно по питању покушаја Албанаца да донесу одлуку о укидању Српске листе - рекао је Вучић у разговору са предсједницом Савјета федерације Федералне скупштине Руске федерације Валентином Матвијенко.Вучић је истакао да је Српска листа партија која је добила 96 одсто гласова косовско-метохијских Срба и да је имала подршку Београда.

Констатовао је да су у Приштини измислили некакву причу о тровању ковертама из Србије и при томе рекли да су чланови ЦИК-а отровани, а ниједан Србин члан ЦИК-а није отрован.

Сада, истиче Вучић, више нису сигурни да су отровани, не знају шта да измисле, али констатују да треба укинути Српску листу.

То ће, указује предсједник Србије, оставити катастрофалне посљедице по односе Срба и Албанаца.

- Срба тада више неће бити у институацијама, а зна се када их нема у институцијама гдје их има и како ће морати да штите и чувају своју слободу и огњиште - рекао је предсједник Србије.

- Зато смо молили наше западне партнере да се уразуме заједно са Албанцима, да им не помажу у тим болесним циљевима, јер, у противном, плашим се да се ближимо катастрофи - упозорио је Вучић.

Истиче да је све што су радили Запад и Приштина било са једним циљем – уништење Српске листе.

- То је велика брига за нас. Хвала Русији. Договорио сам да се са предсједником Русије Владимиром Путином у децембру видим и веома се радујем том сусрету. Очекујем ускоро посјету предсједника Медведева, да заједнички прославимо ослобођење Београда и Србије. Вама хвала на личном залагању за најближе односе са Србијом. Надамо се да ћете нас још чешће посјећивати у будућности - поручио је Вучић у обраћању Матвијенковој.

Додао је да су политички и еконоски односи између Србије и Русије веома добри и још једном захвалио и Валентини Матвијенко и предсједнику Русије за подршку у очувању територијалног интегритета Србије.

- Економски односи су одлични, робна размена расте, а најважније је чврст и костантан став Русије по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета јСрбије . И хвала и вама и предсјендику Путину на тој подршци. наши политичкци односи су веома добри и мислим да ваша посјета јача и политичке и економске односе - рекао је Вучић у обраћању Матвијенковој на руском језику.