latinica  ћирилица
14/10/2019 |  13:26 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Ердоган: Анкара жели да отјера Курде из Манбиџа

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган наговијестио је да Анкара жели да отјера кудрдске борце из сиријског града Манбиџ, након што су курдски званичници у Сирији постигли договор са сиријском владом да се супротставе турској офанзиви.

Он је новинарима на аеродрому у Истанбулу, пред полазак у Азербејџан, рекао да ће Турска провести своје планове за Манбиџ и тамо населити Арапе, након што је пропао прошлогодишњи споразум са Вашингтоном да се подручје очисти од бораца курдске Народне заштитне јединице.

- Наш споразум са САД био је да се Манбиџ очисти од терористичке организације у року од 90 дана. Међутим, прошла је година, а Манбиџ није очишћен - нагласио је Ердоган.

Ердоган је истакао да Турска неће ићи у Манбиџ када град буде празан, већ да ће тамо отићи "стварни власници" подручја, а то су Арапи и племена, те да Анкара жели тамо да их насели и осигура њихову безбједност.

Он је додао да је одлука Вашингтона о повлачењу америчке војске из сјевероисточне Сирије позитивна, као и да предсједник Русије Владимир Путин има позитиван приступ.

Турска је прошле седмице започела офанзиву против курдских бораца на сјевероистоку Сирије.

Сиријска војска је раније ушла у град Тел Тамер у сјевероисточној Сирији, како би се супротставила офанзиви Турске.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да су снаге које се боре на страни сиријског предсједника Башара ел Асада распоређене у округу Аин Иса, на првој линији гдје Турска почиње офанзиву.