latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:26 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шаровић бира СДА и жели да остане што дуже на власти

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да лидер СДС-а Мирко Шаровић покушава да остане што дуже на власти, и само он не види да рад парламента не блокира СНСД, него два члана Предсједништва БиХ које контролише СДА.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је указао да блокада стоји у Предсједништву БиХ код два члана Предсједништва које контролише СДА Шефика Џаферовића и Жељка Комшића који не желе да именују Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара.

- Очигледно је да само Шаровић неће да види да је проблем у два члана Предсједништва који су блокирали конституисање заједничког нивоа власти у складу са изборном вољом грађана - рекао је Кошарац Срни и истакао да
СНСД не блокира рад парламента БиХ.

Он је објаснио да је, по конституисању Представничког дома, у складу са законом било неопходно да Предсједништво БиХ достави приједлог предсједавајућег и да се до краја конституише комисија за припрему избора предсједавајућег Савјета министара и Савјета министара и да се у том контексту настави са конституисањем власти у складу са изборним резултатом.

Наводећи да се у Републици Српској не негира изборна воља Хрвата и Бошњака, Кошарац је рекао да код Бошњака постоји структура која жели да негира изборну вољу српског народа, а да при томе као "резервног играча" виде Шаровића који је спреман да буде у улози допуне бошњачким потребама и политикама.

- С озбиром на то да није дефинисана структура и да се није ушло у легитиман избор предсједавајућег Савјета министара и Савјета министара, не видимо смисао да радна тијела Парламентарне скупштине функционишу када не знамо ко је опозиција, а ко власт и не желимо да дајемо допринос даљем кршењу закона - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је кључни проблем у томе што је СДА у Предсједништву блокирала избор предсједавајућег Савјета министара, а Шаровић прихватио подвале да СНСД нешто блокира.

Према његовим ријечима, јасно је да постоји добра спрега између СДС-а и СДА.

- Само СДС нема проблем са СДА и само СДА нема проблем са СДС-ом. Сви остали у БиХ имају проблем са СДА - закључио је он.

Кошарац каже да то довољно говори да Шаровића бира СДА и да су му они, са дијелом међународне заједнице, помогли да презуме СДС.

- Не би чудило, а свједоци смо Шаровићевих политика у претходних четири-пет година које су биле у контексту потреба политичког Сарајева и дијела међународне заједнице да покушава да остане што дуже на власти и да омогући неку нову парламентарну структуру - констатовао је Кошарац.

Шаровић, додао је он, и данас покушава да остане на власти тиме што се нуди како дијелу међународне заједнице, тако и бошњачкој структури и Демократском фронту.

- Као што се лоша дјевојка нуди свакоме, тако се и Шаровић нуди само да би био дио власти, односно оне структуре која ће наставити да јача централни ниво власти, а то је ниво БиХ, а не у складу са Уставом и надлежностима ентитета за доношење одлука на заједничком нивоу - рекао је Кошарац.

Забрињавајућа је чињеница, рекао је он, да Шаровић апелује да се усвоји буџет институција БиХ, а да при томе његови коалициони партнери и ментори - СДА и дио међународне заједнице, покушавају да дерогирају уставни капацитет Републике Српске, да негирају изборну вољу њених грађана и да бирају подобне као што је то било 90-их година када су бирали /Мирка/ Пејановиће и друге.

- Он уколико жели да буде други Пејановић или /Татјана Мијатовић/ Љуићка нека то прихвата - то је избор Изетбеговића, али не Републике Српске и српског народа - поручио је Кошарац.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић сматра да рад Парламентарне скупштине БиХ блокира СНСД, а прати га ХДЗ и поново наводи да, уколико се, како каже, настави са блокадом треба искористити све методе, попут промјене парламентарне већине.

Повезане вијести:

Шаровић: Спреман сам за промјену парламентарне већине на нивоу БиХ