latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:01 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Српска прва у БиХ донијела регулативу из кибернетичке безбједности

Република Српска једина је у БиХ, још прије осам година, донијела регулативу из области кибернетичке безбједности.

Планирано је да у току ове године тај сет прописа буде прилагођен новим европским правилима, изјавио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, на конференцији посвећеној новинама у ИТ области одржаној у Ланако технолошком центру у Бањалуци.

Првог дана конференције технолошки стручњаци из ове области представили су пословна и безбједносна рјешења за банкарски, финансијски и ревизорски центар.

- Компаније попут Амазона или Микрософта су одговорне само за сигурност података како ништа не би приступило бази података, али сигурност података које клијент уноси у базу података су искључиво његова одговорност - рекао је Пиотр Новотарси представник компаније Фортинет.

Представник компаније Касперски Јури Ракова додао је да Касперски нуди рјешење које се зове "Kaspeerski cloud security" и ово је и ово је рјешење које се састоји од низа производа за сваки тип инфраструктурне јединице.

Планирано је и прилагођавање регулативе из области кибернетичке безбједности са новим европским правилима као и да се обезбиједи даљи технолошки развој Републике Српске.

- Свакако да организација оваквих догађаја доприноси заправо ширењу једне слике о Републици Српској као модерном и технолошки напредном региону у свакако да ће министарсво на чијем сам челу и Влада Републике Српске дати свој допринос да се додатно попаларизујетема зашите података - додао је Рајчевић.

Ланако је и ове године окупио бројне стручњаке из ИТ свијета, који ће омогућити свим учесницима да сазнају више о савременим ИТ трендовима.

- И ове године смо припремили изврстан програм гдје ћемо данас првенствено посветити пажњу теми обезбјеђења. Већ сутра можете сазнати нешто више о вјештачкој интелигенцији, а трећи дан је посвећен малим и средњим предузећима - рекла је Нина Кременовић менаџер корпоративних комуникација у компанији Ланако.

У периоду од пет дана, учесници конференције моћи ће да размијене искуства, идеје и пословне недоумице у оквиру панел дискусија и презентација.