latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:18 | Аутор: БЕТА

ЕУ осудила Турску офанзиву и затражила да се обустави продаја оружја Анкари

Европска унија је данас осудила упад војске Турске у Сирију и затражила од држава чланица да зауставе продају оружја Анкари.

Шпански министар спољних полова Жозеп Борел рекао је да је 28 држава чланица одлучило да једногласно осуди “оно што а крају можемо назвати војни напад“.

Борел је додао да је ЕУ позвала Турску “да одмах заустави војне акције“, а да су на састанку министара спољних послова у Луксембургу све државе чланице позване да зауставе продају свих врста оружја Турској.

Њемачка, Француска и Холандија већ су зауставиле продају оружја Анкари.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је критиковао савезнике у НАТО који траже да се прошири ембарго на оружје које се продаје Турској због офанзиве.

Он је додао да је разговарао с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и британским премијером Борисом Џонсоном који нису “знали истину“ о турској операцији јер су били под “озбиљним притиском дезинформација“.

- Ми смо у НАТО савезу. Имајте на уму да су све ове државе НАТО државе - рекао је Ердоган и додао да је Турска била угрожена “терором“ организација у Сирији, мислећи на Курде које Анкара повезује са нападима широм Турске.