latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:54 | Аутор: БЕТА

ФК Барселона: Затвор каталонским лидерима није рјешење

Фудбалски клуб Барселона критиковао је затварање политичких каталонских лидера и навео да "затвор није рјешење".
ФК Барселона - Фото: илустрација
ФК БарселонаФото: илустрација

Шпански Врховни суд је осудио девет од 12 Каталонаца на казне од девет до 13 година затвора због улоге коју су имали у покушају одвајања Каталоније од Шпаније 2017. године.

Они су осуђени због учешћа у побуни и злоупотребе јавних средстава. Казне су ниже од оних које је захтијевало тужилаштво.

- На исти начин као што притвор прије суђења није могао да ријеши сукоб, тако га неће ријешити ни данашње казне, пошто затвор није рјешење. Искључиво политички дијалог је рјешење сукоба у Каталонији - наводи се у саопштењу Барселоне, пренијели су шпански медији.

Фудбалски клуб Барселона залаже се за независност Каталоније, а на њеним утакмицама на стадиону Камп Ноу увијек се могу видјети каталонске заставе.

- Сада више него прије, клуб тражи од политичких лидера да предводе процес дијалога и преговора за рјешавање овог конфликта, који би требало да омогући пуштање осуђених и политичких лидера. Барселона изражава подршку и солидарност са породицама оних који су лишени слободе - наводи се у саопштењу.

Присталице независности Каталоније изашле су на улице Барселоне по изрицању пресуде носећи пароле: "Ослободите политичке затворенике" и позвале су грађане да изађу на улице.