latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Весни Шванцер двије и по године затвора

Бивши потпредсједник Представничког дома Парламента Федерације БиХ Весна Шванцер данас је првостепеном пресудом Општинског суда у Тузли осуђена на јединствену казну затвора од двије и по године због удруживања ради чињења кривичних дјела, злоупотребе положаја и овлаштења, те преваре.

У образложењу пресуде наведено је да је Шванцерова за почињено кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела осуђена на годину дана затвора, а за продужено кривично дјело злоупотреба положаја на годину и четири мјесеца затвора.

За кривично дјело превара изречена јој је казна од четири мјесеца, јавили су федерални медији.

Шванцерова је осуђена на основу оптужнице Тужилаштва Тузланског кантона у којој је наведено да је на функцији потпредсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ формирала удружење у којем су били њен возач Азра Џафић и још нека њима позната лица како би у поступку додјеле и исплате неповратне помоћи грађанима и непрофитним организацијама у ФБиХ условљавали та лица да им врате већи дио исплаћених средстава.

Према оптужници Тужилаштва Тузланског кантона, Шванцерова и други чланови удружења су од марта 2016. до априла 2018. године у Сарајеву, Високом, Тузли и Корају контактирали грађане и непрофитне организације којима су обећавали, а Шванцерова и исплаћивала неповратну помоћ у мањим износима.

Већину добијених средстава корисници су враћали Шванцеровој или члановима удружења, чиме је она себи или члановима удружења прибавила противправну имовинску корист 14.350 КМ.

Како је наведено у пресуди, Шванцерова је овим кривичним дјелима противправно присвојила 11.350 КМ и ова средства ће јој бити одузета.

Пресуда није правоснажна, а тужилаштво и одбрана имају права жалбе у року од 15 дана.

У затворску казну биће јој урачунато вријеме проведено у притвору. Она је ухапшена у акцији "Глобус" 20. маја прошле године.

Шванцерова је бивши члан СББ-а, а након потврђивања оптужнице искључена је из чланства.