latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:28 | Аутор: СРНА

Сукоб полиције и демонстраната на аеродрому у Барселони (ВИДЕО)

Полиција се сукобила са демонстрантима који су на аеродрому у Барселони протестовали због изрицања пресуда против 12 лидера каталонског покрета за независност.

Полиција је употријебила палице против окупљених недалеко од улаза у метро унутар главног терминала аеродрома у Барселони.

Демонстранти се у великом броју окупљају на аеродрому и саобраћајнице које воде ка том дијелу Барселоне су загушене. Полиција је наредила обуставу подземног жељезничког саобраћаја ка аеродрому.

Администрација аеродрома саопштила је да је најмање 20 летова отказано због протеста.

Врховни суд је нешто раније изрекао затворске казне за девет бивших лидера због побуне и злоупотребе јавних средстава, док су преостала тројица само новчано кажњена.

Бивши замјеник предсједника регионалног парламента Ориол Хункерас изјавио је да је независност Каталоније "ближа него икад".

Након што је осуђен на 13 година затвора због улоге у неодобреном референдуму о независности 2017. године, Хункерас је нагласио да Каталонци немају алтернативу.

Бивши лидер каталонског парламента Карлес Пуђдемон осудио је пресуду, рекавши да је "ужасно" што су бивши лидери осуђени на "укупно стотину година затвора".