latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:40 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Промоција туристичких капацитета- руски новинари у посјети Републици Српској

У циљу промоције туристичких капацитета Републике Српске и представљања на руском тржишту, делегација руских новинара обилазила је протеклих пет дана неке од туристичких капацитета Српске.

Међу члановима руске делегације налазе се представници најугледнијих руских медија. Из Министарства трговине и туризма кажу да руски туристи представљају велики потенцијал који Републике Српска треба да прихвати.

Понтецијали су велики, али грађани Русије нису довољно упознати са туристичком понудом Републике Српске, оцјењују руски новинари, који су протеклих пет дана, у организацији Министарства трговине и туризма и Представништва Српске у Москви, обилазили туристичке локације у Републици Српској. Намјера им је, кажу, да разговарају са руским државним агенцијама о могућности увођења директног лета из Москве за Бањалуку.

- У главном смислу, то је главно питање за развој туризма ту, зато што је данас тешко руским туристима доћи у Бањалуку, у Републику Српску - рекао је Олег Бондаренко руководилац пројекта "Балканист".

Чак 25 одсто руских грађана не зна ништа од Републици Српској, а исти проценат њих сматра да је Српска дио Србије, резултати су првог истраживања руског јавног мњења о Републици Српској које је, крајем септембра, спровела највећа руска агенција за истраживање јавности.

- Ниво информираности руских становника је доста низак, али је капацитет огроман - сматра Валериј Федоров директор Сверуског центра за истраживање јавног мнијења.

Предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјев додао је да су могућности и капацитет Српске велики.

- Надам се да ће кад крену летови, на примјер, директни летови из Москве за Сарајево или за Бањалуку, кренути и развој туризма - додао је Соловјев.

Први корак ка мијењању стања је управо ова новинарска тура, кажу у Министарству трговине и туризма.

- Надамо се да ће ова посјета имати обострану корист, како за наше министарство и Републику Српску, тако и за пружаоце туристичких услуга у Српској, а свакако и за руске туристе за које се надамо да ће се вратити у своју земљу са лијепим успоменама из Републике Српске - рекла је Сузана Гашић министрица трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Ова посјета је тек прва фаза у промоцији Републике Српске у Русији, каже Зоран Прерадовић директор агенције Унис турс, која је организовала посјету.

- Друга фаза је наш одлазак, то јест, одлазак наших агенција у Москву гдје би Представништво Републике Српске организовало састанак са руским тур-операторима да се фактички упознамо и да презентујемо наше капацитете - додао је Прерадовић.

Према истраживању, 35 одсто Руса би као сљедећу дестинацију за одмор одабрало Републику Српску, каже Федоров, али истиче да је потребно пуно тога урадити на промоцији, да би се грађани заиста и упутили у Републику Српску.