X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
14/10/2019 |  18:44 | Извор: ТАНЈУГ

Пицула: Црна Гора ће бити прва сљедећа чланица ЕУ

Црна Гора је остварила озбиљан напредак на путу ка ЕУ и биће прва сљедећа чланица, оцијенио је за ТВ Нову М нови извјестилац Европског Парламента за Црну Гору Тонино Пицула.
Тонино Пицула - Фото: EPA
Тонино ПицулаФото: EPA

Пицула је додао да је свакако потребно наставити са радом и реформама унутар наших граница, али и да ЕУ на Западном Балкану поново актуелизује политику проширења како се не би отворио простор за друге политичке играче са истока.

- У сваком случају, идуће проширење ЕУ, ма кад се оно догодило, неће бити без Црне Горе. Да ли ће Црна Гора ући сама, да ли са још једном државом то је сад отворено питање, али уколико настави овакав посао какав ради 10 година онда заиста сљедеће проширење неће бити могуће без Црне Горе - рекао је Пицула.

Како је нагласио, мора се констатовати добро обављен посао који је Црна Гора одрадила до сада, али се мора и наставити са реформама и радом, јер уколико изостане даљи напредак може доћи до озбиљне фрустрираности.

- Црна Гора има разрађене процедуре, механизме за напредовање према окончању преговора али оно што се није обавило мораће се обавити у околностима које неће сваки пут бити једноставне. Овог тренутка политичка сцена у њој је поларизована, постоје озбиљна неслагања између власти и опозиције око тога како даље. Међутим ево ја ћу са својим искуством покушати преовладати тај јаз како би достигли заједнички циљ – чланство у ЕУ - оцијенио је Пицула.

Коментаришући неучешће црногорске опозиције у Парламенту, казао је да бојкот послије неког времена постаје контрапродуктиван и заправо удаљава од циља.

Упитан сматра ли да политика проширења мора бити израженија у вријеме све чешћих покушаја дестабилизације нашег региона, који несумњиво долазе из Русије, Пицула је казао да се с том тезом апсолутно слаже и да је овог тренутка то једна велика тема која изазива дебату у свим институцијама ЕУ, а ријеч је, како је навео, о контроли или спречавању утицаја изван европских фактора на политичке процесе на Западном Балкану.

Тонино Пицула, хрватски социјалдемократски посланик у Европском парламенту, поручио је и да му нису страни проблеми Западног Балкана, да познаје Црну Гору те да је нову функцију извјестиоца за ту земљу преузео са великом радошћу али и одговорношћу.