latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:52 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Набавком нових јуница до већег откупа млијека- Пашалић посјетио мљекару Пађени

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић договорио је са власником Мљекаре "Пађени" из Билеће набавку 200 јуница на подручју гдје ово предузеће откупљује млијеко, чиме ће бити повећан број музних крава.

 Након посјете мљекари, Пашалић је рекао да ово није привредни субјект важан само за Херцеговину, већ и за Републику Српску, истичући да ће Влада подржати ово постројење, али и произвођаче млијека.

Бориша Бољановић из билећког села Трновица градски живот замијенио је сеоским. Каже да захваљујући обезбијеђеној продаји млијека мљекари Пађени, од сточарства на селу може солидно да се живи.

- На годишњем нивоу имамо 60 тона млијека.Сада дневно продајемо 200 литара, од тога може супер да се живи. Једини проблем нам је вода, два села су још без воде - рекао је Бољановић.

Мљекара Пађени са око хиљаду коопераната из двадесетак општина у Српској, и више од 150 стално запослених радника, важан је привредни субјекат како за Херцеговину, тако и цијелу Републику Српску.

- Ми смо договорили са мљекаром један нови пројекат, а то је набавка јуница за подручје гдје мљекара врши откуп млијека и вјероватно ћемо на прољеће кренути са реализацијом - рекао је Борис Пашалић министар пољопривреде шумарства и водопривреде Српске.

Ове године мљекара Пађени је у проширење погона уложила више од два милиона марака. Са мљекаром у Козарској Дубици, Пађени су једини извозник млијечних производа на европско тржиште.

- Мљекара има тензију раста - сваке године око 20% и наредне године смо планирали, ако буде мљекара расла 20 одсто. Значи наши коперанти морају произвести више млијека, око три милиона литара. Мислим да ћемо извести око милион марака ове године - 5% од укупног нашег промета - навео је Ненад Вукоје власник мљекаре Пађени.

Министар пољопривреде посјетио је и погон за прераду љекобиља у Невесињу. Најавио је подршку органској и производњи ароматичног биља, како произвођачима, тако и кооперантима.