latinica  ћирилица
14/10/2019 |  19:01 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Некада у Варешу 5.000 Срба, данас једва 50

Вареш – брдски градић 45 километара удаљен од Сарајева, са 28 нација - прије рата су га звали Европа у малом.

Тада је у њему живјело готово 5.000 Срба. Данас једва 50. И све их је мање. Куће и окућнице, и након четврт вијека од рата, необновљене, а жеља за повратком итекако постоји. Све мање је страних донација. Србима из Вареша још једино помаже Влада Српске.

Само један дан у години – на данашњи Покров пресвете Богодродице - када се обиљежава храмовна слава – порта у центру градића испуни се вјерницима. Ратни вихор их растјерао на све стране. Чак и до далеке Аустрије и Њемачке. 16 је година, од како се Јанко Тојчић вратио у родни Славин. Са супругом и дијелом уз помоћ страних донација, обновио је кућу. И био први повратник. Тренутно је и једини.

Одмах испод Јанкове куће, у коров зарасли темељи рођака му Драгислава. Из Прњавора, дође два или три пута годишње. Девет пута се различитим институцијама за помоћ обраћао и сваки пут с надом, за обнову припремао рушевину. Скупљао је само одбијенице. Без образложења.

- Увијек сам желио да се вратим на своје огњиште одакле сам потекао, гдје сам најљепше дане провео. Сад и још више, пошто смо обоје у пензији па би желили да се то обнови и да се вратимо - рекао је Драгислав.

На обнову порушене и уништене имовине у предратном српском Славину и сусједној Планиници – чека још најмање 80 породица. Интересовање за повратак, кажу у одбору, посљедњих година расте.

- Спремност изражавају људи средњих година од 40 – 50 година. То је један позитиван сигнал - сматра Боривоје Капетановић из Одбора за повратак.

Спремни да у родном крају издрже и неодрживи повратак. Јер школа нема. Ни радних мјеста. И прилазни путеви, електро и водоводна мрежа у све лошијем су стању. Није их заборавила једино Влада Српске. За посљедње три године 11 милиона марака издвојила је за повратак Срба у Федерацију. За Варешане, прошле године 50.000 кроз грађевинске пакете. Тек дио помоћи је реализован.

- Нажалост ево и након годину дана тај пројекат није имплементиран. Од 18 корисника општина је имплементирала 11, остало је још седам корисника да добију грађевински материјал. Имамо обећање начелника да ће у скорије вријеме тај пројекат завршити - рекао је вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац.

Резервисала је Влада Српске и ове године дио средстава за српске повратнике у Вареш. Али никако да добије тражену листу приоритета од начелника Здравка Марошевића. Истине ради, кажу малобројни повратници, Марошевић покушава да им повратничке муке олакша. Празна општинска каса није од помоћи.

Срамотна статистика за Кантон, Федерацију и прије свега званично Сарајево које су у мултиетичност заклиње! А могао би свима њима, баш Вареш да буде хвале вриједан примјер! Јер, и након свих ратних страхота задржао је дух комшијске помоћи у невољи и међурелигијске толеранције.